menu

Harald Kloser - The Day After Tomorrow (2004)

mijn stem
3,41 (11)
11 stemmen

Oostenrijk
Score
Label: Varèse Sarabande

 1. The Day After Tomorrow (3:27)
 2. Tornado Warning (2:00)
 3. Sam! (1:20)
 4. Tidal Wave (3:14)
 5. Body Heat (1:50)
 6. Russian Ghost Ship (1:24)
 7. Hall's Plan (0:53)
 8. Rio Grande (1:11)
 9. Bedtime Story (2:03)
 10. Blizzard (2:18)
 11. Superfreeze (3:04)
 12. Cutting the Rope (3:29)
 13. Because of You (2:29)
 14. President's Speech (4:19)
 15. The Human Spirit (3:36)
 16. Burning Books (1:42)
totale tijdsduur: 38:19
zoeken in:
3,0
De score werd geschreven door de relatief onbekende Oostenrijkse componist Harald Kloser, opkomend talent voor Hollywood. Voordat hij werkte aan deze blockbuster hield de man zich vooral bezig met muziek voor tv en onbekende films. Iets bekender is zijn score voor The Thirteenth Floor. Binnenkort zullen we hem ook aan het werk horen in Alien vs Predator.

The Day after Tomorrow begint erg sterk. Een sopraan brengt een viernotenmotief, dat later zal terugkeren als het thema voor hoofdpersonage Sam. Dit moment klinkt erg onheilspellend, maar is erg mooi. Helaas komt het op de soundtrack nergens meer voor. Meteen daarna krijgen we het hoofdthema. Deze keer geen fanfare of groots tromgeroffel maar een erg mooie, ingetogen melodie met opvallend weinig patriottisme. Het thema wordt gebracht door een groot aantal strijkers en hoorns, ondersteund door lichte synths. Hoewel het hoofdthema erg knap is, zal de componist het maar weinig doorheen de rest van de score verweven. Eén keert het in volle glorie terug, in het blijkbaar noodzakelijke The President's Speech. Hoewel cliché, het blijft bijzonder goed.

The Day after Tomorrow is een veel emotionelere film dan bijvoorbeeld Independence Day en dat vertaald zich ook naar de muziek. Er komen meer 'emoties' en 'menselijk drama' aan te pas die zich het best laten zien in de nummers met het thema van Sam. Dit thema is best ok, maar deze nummers kunnen erg saai worden. Hoogtepunt echter is The Human Spirit waarin Kloser duidelijk het beste van zichzelf geeft.

De actiemuziek zou een aantrekkelijk iets kunnen geworden zijn, maar dat is het nu net niet. Kloser gebruikt voor deze momenten erg veel zware percussie zonder eigenlijk een thema naar voor te brengen. De track Superfreeze is de beste actietrack met erg veel opbouwende spanning. Erg goed nummer. De percussie deed me trouwens vaak denken aan een lichtere versie van Planet of the Apes van Danny Elfman.

3,5
neo (crew)
En The Thirteenth Floor al eens geluisterd? Day After heb ik nog nooit gehoord trouwens, maar als het wat wegheeft van Planet of the Apes, zal het wel nooit zo goed kunnen zijn

3,0
neo schreef:

En The Thirteenth Floor al eens geluisterd? Day After heb ik nog nooit gehoord trouwens, maar als het wat wegheeft van Planet of the Apes, zal het wel nooit zo goed kunnen zijn
The Thirteenth Floor heb ik nog niet gehoord. Er heeft me wel eens iemand gezegd dat de score een erg mooi pianothema heeft .

En Planet of the Apes is wel goed!!

3,5
neo (crew)
Die van Goldsmith is inderdaad zeer goed

3,0
Ik had het natuurlijk op de beluisterbare versie van Elfman

The Day after Tomorrow heb ik sinds enkele weken al niet meer beluisterd. Steekt beetje tegen

3,5
neo (crew)
Ik heb die van Elfman geen weken, maar jaren niet meer geluisterd. En dat steekt niet tegen kan ik je vertellen...

3,0
Nee, ik bedoelde dat de score tegenstak

Duidelijk een groot meningsverschil hier

3,5
neo (crew)
In het verleden heeft Kloser overigens niet voor ''kleine' films muziek gecomponeerd. Der Tunnel bijvoorbeeld is relatief geen kleine film. The Day After Tomorrow score vind ik vooral een sterke eigen identiteit missen. Soprano Carmel Echols is temidden van dit alles een waar geschenk. Kreeg een behoorlijk The 13th Floor deja vu bij haar momenten.

3,0
neo schreef:
Soprano Carmel Echols is temidden van dit alles een waar geschenk.


Als ze nu eens meer dan 2 keer te horen was (samen nog geen 30seconden) dan was het inderdaad een godsgeschenk. Maar kvind het te kort om er de hele score mee omhoog te trekken.

3,5
neo (crew)
Het is dan ook puur een indicatie van wat het meest interessante was temidden van alles. Op zich is Kloser's score zeer aardig natuurlijk.

de muziek in het begin van deze film is erg mooi, kan iemand mij vertellen of de rest ook de moeite waard is?

3,5
neo (crew)
Zag gister ook even het begin, waarin de muziek werkelijk adembenemend is. De rest is zoals hierboven al wordt verteld best aardig. Verwacht echter niet een score die zo wonderbaarlijk mooi is als dat begin. Zou het wellicht toch maar eens proberen.

4,0
heel mooie score. Het 1ste nummer is het beste van heel het album.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:28 uur

geplaatst: vandaag om 22:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.