Looking East Electronic East (1990)

Alternatieve titel: Synthesizer Music from Poland

1 stem

Polen
Electronic
Label: Erdenklang

1. Czeslaw Niemen - Alter Ego (3:35)
  2. Czeslaw Niemen - Return from Nowhere (2:51)
  3. Czeslaw Niemen - Loneliness Community (7:45)
  4. Marek Bilinski - Faces of Desert (16:26)
  5. Grzegorz Strózniak - E.C.E. (4:46)
  6. Grzegorz Strózniak - Wstega M (4:07)
  7. Wladyslaw Gudonis Komendarek - Fruwajaca Lalka (4:01)
  8. Wladyslaw Gudonis Komendarek - Korekta Inteligencj (8:33)
  9. Up Stream - Windhills (3:51)
  10. Up Stream - Full Lights (4:29)
  11. Up Stream - Allegoric Conception of a Dream (5:15)
  12. Przemyslaw Goc - Anatomy of Sin (Part 3) (4:05)
avatar van Gerards Dream
Nog voor dat het IJzeren Gordijn open ging was Ulrich Rützel van de platenmaatschappij Erdenklang bezig met het in kaart brengen wat er op electronisch muziek gebied gebeurde in het voormalige Oostblok. Dit leidde er toe dat er een interesante serie van verzamel-albums uitkwam onder de naam Looking East.

Nog voordat de cd in de speler zit maakt het boekje wat erbij zit al een prima indruk. Boeiende informatie hoe dit project tot stand is gekomen en goed geschreven stukjes over de artiesten die er op te horen zijn. Tot zover de algemene informatie en op naar de muziek.

Het meest aparte is dat de productie een stuk ruwer is in vergelijking wat we destijds gewend waren in het Westen. Een oorzaak die toe te schrijven valt aan dat een synthesizer in het Oostblok een behoorlijke inverstering was in vergelijking met het Westen, waardoor er bezuinigt moest worden op het mengpaneel bijvoorbeeld. Mede hierdoor is het knap te noemen dat er op dit compilatie-album behoorlijke muziek is te horen, die er toe doet.

De gebruikte muziekstijlen lopen erg uiteen. Van experimenteel, via kosmisch en van symfonisch tot een tikje up-tempo. Hierdoor geeft het volgens mij wel een goed beeld hoe in 1990 de stand van zaken was met betrekking tot de electronische muziek in Polen. Al met al een interesant kijkje in de muzikale keuken voordat De Muur viel.