Gas - Nah und Fern (2008)

Duitsland

11. Zauberberg 5 (8:01)
  12. Zauberberg 6 (11:05)
  13. Zauberberg 7 (9:12)
  14. Königsforst 1 (9:49)
  15. Königsforst 2 (13:56)
  16. Königsforst 3 (9:02)
  17. Königsforst 4 (6:33)
  18. Königsforst 5 (15:20)
  19. Königsforst 6 (10:10)
  20. Pop 1 (5:31)
  21. Pop 2 (8:37)
  22. Pop 3 (7:26)
  23. Pop 4 (9:28)
  24. Pop 5 (10:52)
  25. Pop 6 (9:18)
  26. Pop 7 (15:03)
  27. Nah und Fern * (10:11)
avatar van rubuh
Ok. Ben ik toch benieuwd wat ik dan gehoord heb...

Sietse
Je zou het aan ElMeroMero moeten vragen die heeft wel van een enkele release beide.

avatar van KampF
Dit is prachtig, wat kan ik er nog meer over zeggen?!

avatar van MJ_DA_MAN
Huh, het eerste nummer van het album Gas (uit 1996) klinkt anders dan het nummer op Nah und Fern? Iemand?

Edit: ik lees dat er nummers dus zijn bijgewerkt, maar dit nummer specifiek krijgt toch wel een andere keer hierdoor (de versie op Nah und Fern is veel warmer). Zit er ook een groot verschil tussen de oorspronkelijke albums en de Nah und Fern-versie? Ik heb namelijkvooralsnog alleen pindakaas-versies afkomstig van Nah und Fern, maar heb hier op MuMe gestemd op de oorspronkelijke albums.

Edit 2: En de nummers drie van de het album uit 1996 zijn zelfs compleet anders? Ik kan nu dus wel concluderen dat de albums Gas uit 1996 uit dat jaar en 2008 duidelijk verschillen?

Edit 3: nee, nummer 3 van het album Gas op Nah und Fern is een nummer van een ander Gas-album. Iig, het lijkt veel op Königsforst nummer 2. Ik snap er niks meer van (en u waarschijnlijk ook niets meer van dit bericht).

avatar van dj maus
Dat is het nadeel van pindakaas.

avatar van MJ_DA_MAN
Klopt, alhoewel ik geen rare vragen stel. Ik zou trouwens graag alle Gas-albums apart willen kopen en later eventueel Nah und Fern maar kan weinig (lees: vooralsnog geen) aanbod vinden bij online shops (voor de ''losse'' albums).

Nog iets: de tijden kloppen toch niet? Dit zijn als ik het goed heb de tijden van de originele CD's.

Poa
Ik heb zelf alleen de Nah Und Fern CD's hier liggen, en de tijden hierboven kloppen inderdaad niet.

Ik Doe Moeilijk
MJ_DA_MAN schreef:
Er zijn volgens mij weinig mensen die de 4 originelen en Nah und Fern hebben, dus echt uitsluitsel zul je niet krijgen(of van Voigt zelf). Kun je wat je hebt gelezen over de bewerkingen die er gemaakt zijn voor Nah und Fern hier eens heen kopieren?

Waarom zou je niet gewoon deze box kopen? Ik neem aan dat dit volgens Wolfgang Voigt zelf de beste versie is, anders zou hij waarschijnlijk gewoon de originele mastertapes wel gebruikt hebben, zonder bewerking.

avatar van MJ_DA_MAN
De info heb ik gewoon van MuMe bij dit album; had in eerste in eerste instantie niet ver genoeg terugglezen. En tja, zoals boekliefhebbers vaak de eerste druk willen hebben van boeken wil ik het liefst de eerste versie van een album . Maar goed, ik ga deze box sowieso al kopen gezien deze makkelijk verkrijgbaar is voor een zeer mooie prijs.

Wat ik nog steeds wel opmerking vindt:

Ik Doe Moeilijk
MJ_DA_MAN schreef:
Gas #3 en Königsforst #2 lijken bij mij niet echt op elkaar. Maar omdat ik nu wel nieuwsgierig ben naar de verschillen, ga ik toch eens wat vergelijkingen doen binnenkort.

Poa
En jij hebt ook de box? Vreemd, want bij mij zijn Gas #3, Königsforst #2 en Königsforst #4 ongeveer hetzelfde, op de beat en tijdsduur na.

Ik Doe Moeilijk schreef:
Gas #3 van het album uit 1996 en de Nah und Fern-versie zijn iig compleet andere nummers.

avatar van maanvaarder
Ik heb 3 van de originele cd's, de Oktember EP en deze box. Eerder heb ik "Konigsförst"aan een halfslachtig onderzoek onderworpen maar toen bemerkte ik eerlijk gezegd weinig verschil. Geruchten zijn echter hardnekkig dat de nieuwe en oude versies danig van elkaar verschillen. Misschien heeft Voigt drastisch lopen remixen ? Ik zal een nieuw onderzoekje plegen.

tuktak
er zit wel degelijk verschil in, dat is geen hardnekkig gerucht...sommige stukken zijn geremasterd, sommige ge-edit en sommige geknipt. opzich moeten we daar ook niet moeilijk om doen vind ik, het gaat bij deze muziek wat mij betreft niet om losstaande tracks, maar om het bredere perspectief van deze collectie. het gaat meer om de sfeer en setting, het is meer een gedachtegang. en of de tracks dan 10 of 20 minuten duren, dat doet er eigenlijk niet heel veel toe. als je nog niks in huis hebt, dan zou ik dus gewoon deze box kopen en verder niet, want de originelen zijn duur en de remastering is gewoon goed gedaan.

avatar van rubuh
Ik Doe Moeilijk schreef:

Bij mij wel... ik heb de originele box (niet de losse albums helaas) en inderdaad gebruikt ie op Königsforst #2 dezelfde ambient als op Gas #3 maar dan dus met 4/4.
Ik ben nog niet tegen de oorspronkelijke albums aangelopen, kan iemand me daar anders eens mee helpen?

avatar van perrospicados
Ik heb sterke associaties met William Basinski en zijn loops. Ook mooi. Net deze box via WOW ontvangen maar ik blijf nog wel even luisteren. Tis nu 00.15 uur dus ik ben benieuwd hoe laat het gaat worden

avatar van KampF
Absoluut uitgeroepen tot mijn nummer 1 studeeralbum. Ik studeer significant beter met deze reeks. De vijf sterren stonden er al maar ik wil nogmaals benadrukken dat Nah und Fern elke ster waard is. Een trip als dit kom je zeer zelden tegen wat mij betreft. Wolfgang Voigt is een geniaal geluidskunstenaar.

avatar van KampF
Inmiddels in mijn top 10 gezet. Dit vind ik nou 'echte' ambient, met ziel, geur en kleur. Ik moet altijd denken aan het bos, vanwege die hoezen. Met moerassen, gasdampen, zon door waterdruppels op dennentakken, en het gezoem van insecten. Maar vooral veel gas. Endless Summer van Fennesz is meer strand, schelpjes en zand.

avatar van woutorrmusic
KampF schreef:

Inderdaad zeg, valt me de laatste tijd ook op Het zou me niet verbazen als zelfs mijn IQ tijdens het beluisteren van Gas hoger is dan normaal....

avatar van perrospicados
Wat blijft dit toch een prachtig werk.......

avatar van -SprayIt-
Deze Yagya - Rhythm of Snow (2002) heeft vandaag ook veel indruk gemaakt. Misschien iets voor de liefhebber. Iets minder minimaal, maar stevig voortstuwend en heerlijk van opbouw.

avatar van Broem
Album na tip van Mume brother Mjuman de revue laten passeren. Laten rusten en nog maar 'n keer. Krijg het overwegend goeie gevoel van bovenstaande recensenten niet. Bijzondere klanktapijten maar voor mij toch teveel repeterend. Het is bijzonder dat hoor ik wel. De grens tussen geniaal en maniakaal is soms dun. Ik krijg het niet onder de knie net als b.v. Colin Stetson - New History Warfare Vol. 3: To See More Light (2013) Ook erg bijzonder maar voor mij toch net aan de verkeerde kan van het lijntje. Mss als ik later groot ben