Sunny Murray - Khan Jamal - Romulus - Change of the Century Orchestra (1987)

geen stemmen

Jazz / Avant-Garde
Label: J.A.S.

1. Out for a Walk (15:59)
  2. Lovely Afternoon (5:49)
  3. Africa (24:40)
wcs
Ik kreeg dit album gratis en voor niets op het Gent Jazzfestival toen ik een paar vragen beantwoorde van een groepje mensen dat wilde weten hoe ik precies bij dit festival terechtkwam. Toen ik ietwat later terug thuis kwam waren de verwachtingen eerder aan de lage kant( een gratis cd? zo slecht dat hij niet verkocht raakt ofzo?) maar ik bleek gelukkig helemaal mis te zijn. Dit plaatje bevat namelijk een opname van een erg sterk freejazz-optreden. De muziek gaat heerlijk op en af maar dat hoeft niet echt verwonderlijk te heten als je de lijst van het aantal muzikanten te zien krijgt:

Sunny Murray (drums), Khan Jamal (vibes), Odeon Pope (tenor saxophone), Middle Middleton (tenor saxophone), Byard Lancaster (alto saxophone), Fred Haun (bariton saxophone), Grachem Moncur III (trombone), Tyrone Hill (trumpet), Ted Curson (trumpet), Brian Brown (tuba), Monette Sudler (electric guitar), Dave Burell (piano), Tyrone Brown (double bass), Romulus (conductor/arranger)

Toen ik het bijgevoegde boekje even doornam bleek dit bovendien een tribute aan Coltrane te zijn waardoor al helemaal enthousiast werd. Erg knap wat ze met zijn Africa doen, iedereen speelt mee in dat nummer en daardoor schommelt het lekker van ritme naar ritme en blijft de muziek erg boeien. De saxsolo's worden sterk ingespeeld naar mijn mening en de tribute lijkt dus zeker geslaagd. Bovendien is die Dave een erg goeie pianist die heerlijk werk levert in Lovely Afternoon (een nummer van Khan Jamal).
Waarom wordt zo'n sterk album dan helemaal gratis weggegeven? Wel, het blijkt dus dat dit album door het onbekende Belgische label J.A.S. werd uitgebracht waardoor niemand het vinden kan in de normale winkels waar de meeste mensen hun cd's kopen.
Een beetje jammer dus dat dit album eigenlijk nooit veel jazzliefhebbers zal kunnen bereiken maar gelukkig heb ik het nu wel. Ik denk dat het Gent Jazzfestival een jaarlijkse trip zal worden.