Brian Eno - Music for Films (1978)

Avant-Garde
Label: Eg

1. Aragon (1:38)
  2. From the Same Hill (2:59)
  3. Inland Sea (1:25)
  4. Two Rapid Formations (3:23)
  5. Slow Water (3:17)
  6. Sparrowfall (1) (1:11)
  7. Sparrowfall (2) (1:43)
  8. Sparrowfall (3) (1:24)
  9. Alternative 3 (3:13)
  10. Quartz (2:03)
  11. Events in Dense Fog (3:43)
  12. 'There Is Nobody' (1:45)
  13. Patrolling Wire Borders (1:44)
  14. A Measured Room (1:03)
  15. Task Force (1:23)
  16. M386 (2:50)
  17. Strange Light (2:10)
  18. Final Sunset (4:11)
neo
M386 heb ik altijd al veel vinden lijken op Lalo Shifrin's Dirty Harry...

sxesven
Degelijk plaatje. De nummers klinken vaak wat gedateerd (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Ambient serie) en zijn vaak net te kort om de luisteraar bij de kladden te grijpen. Dit staat echter het simpelweg goede materiaal niet te veel in de weg en hierom verdient Music for Films toch 3.5*. Niet essentieel, maar een meer dan aardige toevoeging aan het oeuvre van Eno.

avatar van Jumperjack
Vreemde plaat, destijds vond ik het wel goed maar toen vond ik alles wat met Eno en Bowie te maken had goed.

Stijn_Slayer
Blind gekocht op basis van hoge reviews. Op Wikipedia las ik bovendien dat het enigszins op Low van Bowie zou lijken. Bij de eerste luisterbeurt was ik ietwat teleurgesteld en dacht ik hoogstens aan 3,5* te komen. Ik hoor ook niet direct een hele sprekende overeenkomst met Low. Toch vind ik het bij nadere beluistering een veel beter album dan ik dacht. Het is grappig hoe erg een titel je luisterervaring kan sturen. Ik merk dat ik inderdaad ga fantaseren over filmscenes die bij deze muziek passen en dat is eigenlijk een hele leuke bezigheid. Aanvankelijk had ik moeite met de lengte van de nummers en het gebrek aan samenhang dat daardoor soms ontstaat, maar dat komt eigenlijk wel vaker voor bij soundtracks. Zou Eno dit bewust onderdeel hebben laten maken van zijn concept? Na een paar extra luisterbeurten is het allemaal wat beter te plaatsen, het went vrij snel.

Al met al vind ik ook dat er een redelijke hoeveelheid variatie in het album zit. De meeste stukken zijn bovendien bijzonder sfeervol. 'From the Same Hill' vind ik nog het mooist.

Ik word nu wel erg benieuwd naar z'n Ambientserie (waar ik ooit al wel wat flarden van heb gehoord).

Lazarus Stone
zal verder waffel houden over geluidskwaliteit maar op CD kan je tenminste zappen, van slow water naar alternative 3 en terug, enz.

Misterfool
Als album is deze collectie filmdeuntjes te onsamenhangend om echt hoge punten binnen te halen, maar tussen het geneuzel is voldoende mooi spul te vinden.

Vreemd dat hier 1976 bij staat als jaar. Brian Eno stuurde toen wel een gelijknamig promo-exemplaar rond naar filmmakers, zodat ze de muziek eventueel konden gebruiken in films. Maar daar hoorde wel een compleet andere hoes en tracklisting bij dan die hier nu staan.

Van die tracklisting is grofweg een kwart op de uiteindelijke commerciële release van Music for Films beland, de helft op More Music for Films en weer andere tracks op Another Green World.

Ik heb maar een correctie ingediend.