Hazeldine is een alt country groep uit New Mexico. Ze vormen de voorhoede van deze beweging, samen met bijvoorbeeld Ryan Adams.
Alt-country is, zoals de naam al aangeeft alternatieve country, dis zich afzet tegen de mainstream country van uit Nashville, bekend om de gladde producties en conservatieve teksten. Toch zijn ze ook weer anders dan de country rock uit de jaren 70/80.
Met andere woorden, ze zijn veel steviger en uitdagender en controversiëler dan Tammy Wynate en punkier dan the Eagles.
Hazeldine is een kwartet door vrouwen gedomineerd en dit is hun tweede plaat. Ze zijn populairder in Europa dan in Amerika, het Duitse label Glitterhouse heeft hen spoedig opgepikt.
Het tweede album is een opvolger van het prima debuut en een aantal songs van dit eerste album krijgen een nieuwe aanpak.
Het openingsnummer 'Allergic To Love' begint met de slingerende, luie akkoordwisselingen die meer geassocieerd worden met Britpop dan met Nashville. De heerlijke harmonieën van Shawn Barton en Anne Treach, die respectievelijk ook gitaar en bas spelen, zijn meteen boeiend. En die opener vormt feitelijk het sjabloon voor de rest van Digging You Up.
De teksten door het hele album heen roepen vergezichten op van de Amerikaanse woestijn, lange eenzame snelwegen, versleten auto's en met rook gevulde bars, zoals op 'Drive'. Onderweg krijg je zeldzame maar welkome hints van country-punk gemixt tussen ballads zoals de titelsong 'Dead Love' (een prachtig gothic-country achtig nummer), 'Pocket' en 'Bob',
Het blijft wat vreemd dat 'Hazeldine' geen groter publiek heeft bereikt. In één van de recensies las ik dat ze het wel best vonden om door het woestijngebied , Route 66 te rijden, maar eigenlijk zonder doel.
Dat herken ik niet helemaal, enkel door hun aanweizigheid in de alt-country movement was het doel al wel duidelijk.
Ik luister graag naar deze drie dames (en één heer) die prima muziek maken.