Carbon (2004)

Duitsland
Avant-Garde / Electronic
Label: Mirex

1. BLAERG - Shower Scene (2:01)
  2. Hecate - Devil Whore (2:59)
  3. Subskan - I Don't Care (4:37)
  4. Xanopticon - Ex Nihilo (4:32)
  5. Undacova - Sciarex (3:37)
  6. Drop The Lime - Chump Killers (3:34)
  7. OVe-NaXx - Whacking Away the Kichigai Dub (6:20)
  8. Donna Summer - Drieze Cassette (4:56)
  9. Sickboy - Kiss Me on the Dancefloor (3:38)
  10. Line 47 - Taken Away (5:06)
  11. Dev/Null - No, Seriously, I'm Like, Wicked, Evil and Shit... (3:28)
  12. Xingu Hill - 16-Bit Golem (3:57)
  13. Fanny - A Fistfull of Oily Dollars [Edit] (5:44)
  14. Terminal11 - Get Squirrely (2:47)
  15. Kaebin Yield - Tachyon (3:06)
  16. Axiome - Ambrasmoeker (3:16)
  17. Enduser - Basement (4:39)
  18. Duran Duran Duran - Ufickn (3:25)
  19. Sedarka - Bakka Bishojo (3:07)
  20. End - You Live Only Once (3:42)
avatar van Onderhond
Line 47 - Taken Away is echt een prachtige track. Mensen die wat meer ervaring hebben met deze artiest ?

avatar van Goodfella
Verrek, deze heb ik ook nog ergens liggen. Nota bene van Sickboy zelf gekocht tijdens een breakcorefeestje in A'dam . Mag ik wel 's wat meer luisterbeurten geven.

"Shower Scene" is iig te gek, zelfs Hitchcock is bij deze lui niet heilig, haha!

avatar van Onderhond
Leuke verzamelaar, deze Carbon. Wat bekendere namen uit het underground milieu (al blijft bekend wel een stevige stretch), aangevuld met voor mij nog onbekende artiesten. Zo'n handig CDtje als je "wel eens wat meer van dat" wil horen.

Het thema is breakcore, redelijk ruim gezien. "Shower Scene" speelt inderdaad met het overbekende Hitchcock melodietje. Zeker niet de eerste keer dat dit gesampled wordt, maar 't is zeker een geinig nummertje. Veel hectisch geratel en gepruttel wordt altijd geapprecieerd. Het Hecate nummer is voor mij een verrassing. Ken vooral het sferische werk van haar, hier knalt het stukken harder. Net iets teveel naar haar vriendje geluisterd denk ik. Niet echt weg van deze track. Iets in de melodie dat mij niet echt ligt. Subskan brengt wat sferischer werk, hoewel het nog steeds hard blijft knallen, alleen wat meer op de achtergrond. Maar weer iets in de melodie dat mij niet weet te boeien. "Ex Nihilo" doet dit (natuurlijk zou ik bijna zeggen). Lekker glitchy geratel. Leuk trackje, maar niet de beste van Xanopticon. "Sciarex" brengt iets gelijkaardigs, maar dit klinkt net wat frisser. Prachtige wave, verdoken maar mooie voice sample, en echt lekker ritmisch geneuzel. Eerste echte topper. "Chump Killer" laat wat meer ademruimte in het ritmische gedeelte, waardoor het geheel wat hip-hoppigs krijgt. Let wel, het blijft breakcore natuurlijk. "Wacking Away..." is een minder interessante track. Wel enkele leuke passages halverwege, maar als track toch te mager. Klinkt wat zielloos. "Drieze Cassette" is de Donna Summer entry. Vind em wel aardig, maar toch ook niet echt de hype die men meestal van deze artiest maakt. "Kiss Me ..." is wat bassiger, iets meer in de stijl van Peace Off. Lekker trackje met leuke, nogal komische samples.

Hoogtepunt van deze verzamelaar is wat mij betreft "Taken Away". Prachtige wave met wat kalmer, maar lekker gedistort gedoe eroverheen. Doet wat denken aan Lapsed, al haal het net dat niveau niet. "No Seriously ..." faalt ook weer een beetje op melodisch vlak, en weet ook ritmisch net niet genoeg te brengen. "16 Bit Golem" focust vooral op het ritmische, met stevig absurde ritmes. Zo'n track die werkelijke alle richtingen uitratelt. Leuk nummertje. Ook Fanny kan z'n reputatie niet echt waarmaken vind ik. Allemaal net iets te flauw, ofwel ben ik gewoon verwend door het Peace Off gebeuren. Anderzijds verklaart het misschien ook wel een beetje de populariteit van dit soort groepen. Is toch net allemaal iets makkelijker te verteren. "Get Squirrelly" is ook net te soft. Teveel treble, te weinig bass en te weinig melodische elementen om dit op te vangen. "Tachyon" upped het niveau weer een stuk. Mooie waves met prachtig gekozen samples. Weer een toppertje, dat makkelijk boven de doorsnee op deze CD weet uit te steken. Ritmisch ook zeer boeiend.

Om dan aan te komen bij "Ambrasmoeker". Iets zegt mij dat dit een Belgisch project moet zijn . Ben er niet echt wild van. Wel bassy geleuter hier, maar nogal irritante melodie eroverheen, en zielloze ritmes. "Basement" speelt met wat dnb invloeden, en brengt een zeer mooie melodie met kalmere maar zeer uitgebalanceerde ritmes. Prachtige track, en een duidelijk hint om meer werk van deze man te zoeken. Duranduranduran is ook weer wat flauw (relatief gezien). Ratelt wel, maar de echte push komt nergens in het nummer. Als afsluiter nog een Belgisch projectje. Zoals steeds wel een degelijk nummer, maar echt geniaal zal Sedarka nooit worden denk ik.

Al bij al wel een boeiende verzamelaar, met enkele goeie namen, maar net teveel middenmoot om echt goed te zijn. Ik hou het bij 3.5*