Rupa & The April Fishes - Extraordinary Rendition (2008)

Wereld / Folk
Label: Cumbancha

1. (San Francisco) (0:52)
  2. Mainentant (4:07)
  3. Poser (3:38)
  4. C'est Pas d'l'Amour (4:50)
  5. Une Americaine a Paris (4:08)
  6. La Pêcheuse (5:36)
  7. Mal de Mer (4:39)
  8. Les Abeilles (5:30)
  9. Plus Que Moi (3:57)
  10. Not So Easy (1:47)
  11. La Peinture (4:36)
  12. Yaad (4:54)
  13. Wishful Thinking (3:53)
Ik las een leuke vergelijking: "If Rupa were a movie she would be Amélie meets Women on the Verge of a Nervous Breakdown meets Latcho Drom meets Do the Right Thing. She is an instant cult classic" (bron: San Francisco Weekly).

Ik snap hem wel: het is feelgood muziek met voornamelijk franse teksten en muzikale invloeden uit franse chansons, tango, latin, gypsy en ik hoor zelfs tabla. Eigenlijk één grote melting pot dus en meestal pakt dat niet altijd even goed uit.
Op dit album vloeit alles goed in elkaar over zonder geforceerd over te komen, misschien omdat er niet punk doorheen gemengd wordt zoals bijvoorbeeld bij Gogol Bordello. Het doet me qua wereldse gevoel dan ook wat denken aan Oi Va Voi die daar, zeker op hun debuut, ook zo goed in slaagden. Niet dat de muziek daar op lijkt, maar het gaat allemaal heel natuurlijk.
Nadeel van dit soort plaatjes blijf ik zelf toch wel een beetje de houdbaarheid vinden. Voor zomer 2008 is het een perfecte soundtrack, maar ik vrees dat er volgend jaar al weer een ander bandje dit stokje zou kunnen over gaan nemen. Maar ach..... voor nu is het lekker wegluisteren. Niet alle albums kunnen klassiekers worden toch?!

Weer eens uit de kast getrokken Feestmuziek ten top salsa, chansons , Balkan, zuid Amerikaanse beetje gypsie ( bandoline) invloeden prachtig georkestreerd en met veel passie en plezier gezongen door de mooie Rupa Mayra laat de zomer maar komen!