The Communards - Communards (1986)

Label: London

1. Don't Leave Me This Way (4:52)
  2. La Dolarosa (2:43)
  3. Disenchanted (4:13)
  4. Reprise (5:23)
  5. So Cold the Night (5:46)
  6. You Are My World (4:30)
  7. Lover Man (3:52)
  8. Don't Slip Away (2:58)
  9. Heavens Above (3:59)
  10. Forbidden Love (5:02)
  11. Breadline Britain * (2:31)
  12. Disenchanted (Dance) * (8:44)
  13. Judgement Day * (5:14)
  14. Don't Leave Me This Way [Son of Gotham City Mix 1986) (Part 1] * (11:42)
  15. When the Walls Come Tumbling Down [Live] * (6:34)
  16. You Are My World ['87 Single Version] * (4:18)
  17. Don't Leave Me This Way [Son of Gotham City Mix) (Part 3] * (10:23)
  18. So Cold the Night [Remixed Club Version] * (8:23)
  19. Heavens Above [10" Version] * (3:30)
  20. Johnny Verso * (3:50)
  21. Sentimental Journey * (3:34)
  22. The Message * (7:34)
  23. Disenchanted [Instrumental] * (8:57)
  24. So Cold the Night [Instrumental] * (9:15)
  25. Never No More * (3:01)
  26. Sanctified * (2:35)
  27. When the Walls Come Tumbling Down * (4:22)
  28. The Multimix * (7:40)
  29. Annie * (1:46)
Toen Jimmy Sommerville Bronski Beat verliet was dat de doodsteek voor deze band. Zij probeerden het nog wel met een nieuwe zanger en scoorden zelfs nog een klein hitje (Hit that perfect beat), maar het hield snel op daarna.
De nieuwe band van Jimmy, the Communards, deed het aanzienlijk beter. Ik vond het in die tijd ook best een avontuurlijk pop-duo.
Zodra het met deze band ook minder werd ging Jimmy solo en scoorde daar weer hits mee. Er is een verzamelaar die deze carriere goed weergeeft.
Nu horen we niet veel meer van deze zanger met de hoge noot. Hij mag geloof ik nog wel eens opdraven op roze zaterdagen, roze zondagen, roze maandagen en de rest van de roze week

Vond het destijds wel leuk, vind er nu niet veel meer aan.

Bronski Beat klonk vernieuwend en erg strak. Ook hadden ze erg sterke teksten. Jimmy Sommerville was een overtuigend en gerespecteerd boegbeeld van de homosexsuele gemeenschap. En zette zich daar ook erg voor in.
Wat jammer dat hij bij The Communards zich gedroeg als een mannelijk lid van Bananarama tijdens hun Venus periode.
Dit album had hij niet hoeven te maken.
Gelukkig maakte hij vervolgens solo weer wel sterke nummers.
Don't Leave Me This Way is een heerlijk nummer om op te dansen, maar is wel een artistieke misstap.

avatar van LucM
Artistiek is "Don't Leave Me This Way" inderdaad niet hoogstaand, maar het nummer vind ik wel leuk en dansbaar. "So Cold the Night" en "You Are My World" vind ik overigens de beste songs hierop.
Stilistisch en tekstueel is dit gewoon een voortzetting van Bronski Beat met de falsetzang van Jimmy Somerville, zijn homo-idealen en de elektronische begeleiding.

Die vond ik juist hier ontbreken, maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen.

Pieter Paal
Ik heb dit album na jaren (voor het laatst gedraaid in 1987) weer eens uit mijn platenkast gehaald.
Op Radio Veronica draaien ze steeds maar weer hun grootste hit 'Don't leave me this way' en ik was daardoor weer nieuwsgierig naar hoe de rest van dit album ook al weer was.
Veel nummers van dit album kon ik mij niet eens meer herinneren en na de eerste draaibeurt blijven alleen de hits 'Don't leave me this way', 'So cold the night' en 'You are my world' echt overeind staan.
Het eerste album van Bronski Beat bevat ook een aantal hits en de overige albumtracks blijven toch langer hangen dan de nummers van dit Communards-debuut.
Het is bijna december en die verzamel-CD van Jimmy Sommerville solo en met Bronski Beat en Communards-hits staat dus op mijn verlanglijstje.

avatar van matthijs
Geweldige plaat. De hits zijn niet echt representatief. Ik heb ook nog een paar 12 inches van deze heren (+bronski beat), erg geinspireerd en gevoelig. Denk dat iemand als Antony van the Johnsons hier ook wel door geinspireerd is, vooral de rustige nummers.

avatar van reptile71
Als lekkere dansnummers hebben we naast Don't Leave Me natuurlijk ook Disenchanted. Ik vond dat beide waanzinnige nummers vroeger en nog steeds klinken ze best lekker nu ik ze na lange tijd weer hoor.