Bad Lizard - Power of Destruction (1985)

Belgiƫ
Label: Roadrunner

1. Black Hole (3:33)
  2. Out of the City (4:02)
  3. Come Back (4:34)
  4. Destroy the World (3:00)
  5. Deeds of Darkness (4:32)
  6. Power of Destruction (3:50)
  7. Breaking Through (3:08)
  8. Optical Illusion (4:37)
  9. Far Away from Home (4:55)
  10. No Peace After War (3:30)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Belgische Metal op het grote Roadrunner label, dat maakte indruk wat volgens mij verklaart waarom ik dit in 1985 heb gekocht op vinyl. Ik heb ze het jaar nadien (12/07/1986) op het Meadow Festival in Aartrijke gezien en ik herinner me de prachtige witte Flying V van gitarist Frank. Ik heb zelfs nog het toegangskaartje met de handtekeningen van de vijf sympathieke groepsleden hierop.

Zo speciaal is het niet: het is mooi uitgevoerde old school heavy metal met lekker gitaarwerk van beide heren, Erwin en Frank, elk op zijn beurt en samen. Zanger Eddy doet het goed hoewel het nasaal Engels is" met haar op", voor onze Nederlandse vrienden: steenkolenengels. Ritmesectie is in orde en ze beschikken over een goed geluid, zou wel mogen voor zo'n label. Roadrunner is een referentie in ons Metal Universum.

Op kant A duid ik snelle opener Black Hole en Deeds of Darkness aan als leukste nummers. Op kant B duid ik het titelnummer aan met zijn puik gitaarwerk halverwege en het uptempo Optical Illusion. Far Away From Home is de beruchte powerballad waar zanger Eddy het moeilijk heeft. Een alfabetische herontdekkingstocht doorheen mijn vinylcollectie kan charmante verrassingen opleveren en dit is er één van.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Opener Black Hole blijft na al die jaren (snik) nog overeind dank zij het jachtige tempo en het puike gitaarwerk, vergeven zij de minpuntjes van dit albums: het standaard ritmewerk en de nasale zang. Deeds of Darkness kan ik ook nog altijd aanhoren evenals het lekker snelle Optical Illusion. De twijfel blijft bij Far Away From Home. De heren gitaristen kunnen wel flink uit de hoek kunnen met hun solo’s. Gewild of ongewild dwalen de gedachten soms af naar het debuutalbum van Ostrogoth, weliswaar met minder finesse maar met dezelfde charmante (twin-)gitaren.

Ik heb deze plaat al een paar keren zien liggen op platenbeurzen en ik verbaasde me telkens over de prijs die ze hiervoor vroegen, ferm gepeperd omwille van de werkelijke waarde of omwille van het verzamelaarscomplex? Ik heb deze sinds jaar van uitgave op vinyl en ik heb ze nog live mogen meemaken, een leuke herinnering.