Sir Douglas Quintet - Mendocino (1969)

Rock / Roots
Label: Smash

1. Mendocino (2:40)
  2. I Don't Want (3:52)
  3. I Wanna Be Your Mama Again (3:03)
  4. At the Crossroad (4:32)
  5. If You Really Want Me to I'll Go (2:39)
  6. And It Didn't Even Bring Me Down (2:31)
  7. Lawd, I'm Just a Country Boy in This Great Big Freaky City (2:51)
  8. She's About a Mover (3:13)
  9. Texas Me (2:37)
  10. Oh, Baby, It Just Don't Matter (3:16)
  11. Sunday Sunny Mill Valley Groove Day * (3:26)
  12. Sir Doug's Recording Trip * (4:02)
  13. The Home Coming * (3:20)
  14. Hello Amsterdam * (2:47)
  15. At the Crossroad [Alternative Mix] * (4:38)
  16. Texas Me [Alternative Mix] * (2:35)
avatar van Angelo
Zo ongeveer de grondleggers en wellicht zelfs de meest invloedrijke band van het 'tex-mex' genre, al zou je dat aan de hand van 't album misschien niet zo gauw kunnen concluderen. Mendocino bestaat namelijk overwegend uit (soft-)rocknummers. Het titelnummer is natuurlijk prachtig (die orgeltjes en die melodie!) en is zonder twijfel het pronkstuk van dit album. Eigenlijk blijft de rest van de songs toch wel ietwat achter. Ik meen ergens te hebben gelezen dat er na het grote succes van het titelnummer snel een volledig album gemaakt moest worden; dat hoor je er ook wel een beetje van af. Niettemin blijft 't songmateriaal wel redelijk consistent, met als vermeldenswaardige nummers het soulvolle At the Crossroads, de poëtische tekst van Texas Me, en de kleine(re) hit She’s About a Mover dat lekker swingt. Over het algemeen had de uitwerking wat beter gekund (veelal klinken de nummers net iets te automatisch en volgens hetzelfde recept), daar hebben ze wat steken laten vallen, en derhalve grijpt het album net naast de vier sterren die het had kunnen krijgen. Verrassend trouwens dat dit album zo weinig stemmen heeft, vooral omdat de titeltrack toch wel een soort van mini-klassieker is, nietwaar?

avatar van wilbur
Angelo,

ik had deze tekst zelf kunnen schrijven, ben het 100 % met je eens.