Duran Duran - The Essential Collection (2000)

Label: EMI

1. Girls on Film (4:55)
  2. Planet Earth (3:56)
  3. Fame (3:19)
  4. Careless Memories (3:53)
  5. Anyone Out There (4:01)
  6. Sound of Thunder (4:05)
  7. Is There Something I Should Know (4:10)
  8. Like an Angel (4:46)
  9. Hold Back the Rain (3:48)
  10. Save a Prayer (3:46)
  11. My Own Way (4:50)
  12. Rio (4:45)
  13. New Religion (5:30)
  14. The Chauffeur (Blue Silver) (5:12)
  15. Hungry Like a Wolf (3:24)
  16. Lonely in Your Nightmare (3:48)
  17. Last Chance on the Stairway (4:19)
  18. Make Me Smile (4:55)
avatar van Serge
Wat een wanproduct is dit! Geen 'reflex'! Geen 'View to a kill'! Hoe kan deze dan essential zijn. Wie durft hiervoor 3,5 stem te geven! Veel completere compilaties zijn 'Decade' en 'Greatest'.

Typisch zo'n actie van een grote platenmaatschappij waarmee de band ooit mee in zee is gegaan...

avatar van musicboy
Er staan wel 3 nummers op die je elders niet vindt: Fame, Like an angel, Make me smile.

avatar van vigil
is de laatste een cover van Steve Harley? Want die staat ook op de cd-single van Perfect Day 1995.

avatar van musicboy
Is inderdaad een cover, maar weet niet van wie. Ik ken hun versie alleen live, ooit gezien in een programma op tv. Ook het nummer 'Secret October' is zo moeilijk te vinden.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Nummer 3 is natuurlijk ook een cover van een bekend nummer... laten we het houden op "niet onverdienstelijk".

Pieter Paal
'Make me smile' is dat live b-kantje van 'The reflex'.
Ik vind 'The essential collection' een misleidende titel. 'An introduction to Duran Duran' had een betere titel geweest.

avatar van Snakeskin
leuke band met een veelbelovend debuut die vervolgens de verwachting inlost met de opvolger maar te klein is om een cd uit te brengen die de titel "essential" draagt.

avatar van vigil

jaja

inderdaad klein bandje zonder verdere hitsingles...

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Snakeskin schreef:

Dan zou dit voor jou juist de "essential collection" moeten zijn, daar deze plaat volledig op de eerste twee albums en wat bijbehorende B-kantjes focust.

De eerste Duran Duran verzamelaar met Careless Memories. Hulde aan deze koele new wave single uit 1981.

Verder kan ik niet veel met deze compilatie. Als die hard DD-fanaat zou ik 'm vijf sterren moeten geven. Alleen heb ik er een hekel aan als een platenmaatschappij telkens weer met een nieuwe best of aan komt kakken. Na Decade en Greatest is dit de derde. Alsof de golden oldies nog niet genoeg zijn uitgemolken.

Niet dat The Essential geen essentiële Duran Duran-nummers laat horen -integendeel- de periode 1981-1983 is misschien wel de interressantse. Alleen bij de songkeuze van dit pre-Seven and the Ragged Tiger-samenraapsel kunnen op zijn minst enkele vraagtekens gezet worden.

De eerste acht singles staan erop, prima, alleen wordt de mooiste van allemaal, Save A Prayer, weer tot een beledigende 3 minuut 46 ingekort. Dezelfde vorm van heiligschennis als op Greatest.

Track 9 t/m 16 vormen samen het volledige Rio-album, al is de hele tracklist door elkaar geschudt en heeft een ijverige EMI ambtenaar links en rechts nog in de lengte moeten knippen. Beste fans: koop liever Rio in zijn originele vorm. Dit slaat nergens op.

Van het debuut hebben Anyone Out There -hoera! en The Sound Of Thunder de EMI burelen overleefd. Friends Of Mine en Nightboat moesten eraan geloven. Beste fans: koop gewoon het originele debuutalbum uit 1981. Een klassieker.

Met een paar b-kantjes heeft EMI deze CD nog van een slim USP'tje voorzien. Like An Angel, Make Me Smile en Fame zijn alleen op de chique singles box 81-85 verkrijgbaar. Beste fans: koop die box gewoon.

5 sterren voor de nummers, 1 ster voor EMI.

avatar van SirNoodle
sebas schreef:
5 sterren voor de nummers, 1 ster voor EMI.

volledig akkoord met wat je schrijft Sebas. Toch een halfje extra, puur uit nostalgie omdat de hoes van deze cd potjandorie krek dezelfde is als het fotootje die ik gebruikte als cassettehoesje voor mijn immer veranderende tape 'duran duran greatest hits'

Wolfgang1975
Als ik deze release beoordeel puur op wat erop staat kan ik alleen maar 5 sterren geven! Lijkt me een fantastische introductie voor degene die onbekend zijn met deze band.

avatar van lennon
Inderdaad gewoon een mooi overzicht van de 1e 2 albums van de heren, plus wat b-kanten... (welke bij de release van dit cdtje nog niet op een album waren gezien, maar nu dus wel te vinden zijn op singles 81-85)

Titel is wel misleidend, want essential is ie echt niet.....

Natuurlijk wel een "disky" achtige release (ook EMI) en vast uitgebracht met het oog om snel te cashen met de naam, en de prijs.. maar toch voor deze standaarden is dit echt een zeer lekker plaatje.

En.. ligt in de bakken voor meestel een euro of 5.

Wolfgang1975
Ik herinner me ineens nog een release met Essential in de titel. Een zeldzame compilatie met 11 mixen.

Snakeskin schreef:

Wow, lees deze opmerking pas 11 jaar later, maar dat is natuurlijk een belachelijk uitspraak. Niet eens omdat ik dat vind, maar omdat de feiten gewoon anders zijn.

avatar van Snakeskin
Het is twaalf jaar na dato en mijn kritiek komt sterk overeen met wat jijzelf over de band schrijft in 2010
"Titel is wel misleidend, want essential is ie echt niet....."

Snakeskin schreef:
"Titel is wel misleidend, want essential is ie echt niet....."

Dat is een anders statement dan wat jij schrijft. Of begrijp ik je daar verkeerd?
Het komt op mij over dat je vind dat ze niet eens een essential zouden kunnen hebben....

avatar van Snakeskin
Wat ik bedoel is dat Duran Duran niet tot een grote band is uitgegroeid. Het was een populaire band ,waarbij vooral de vorm het won van de inhoud. De band is overigens niet inhoudsloos want de eerste twee platen zijn bijna veertig jaar na dato nog best aardig maar men is wel weggezakt op alle fronten simpelweg omdat men op de band was uitgekeken. Toen dat gebeurde is de band een beetje afgeschminkt en was dat want er toen gemaakt is te weinig dat kon leiden tot predikaat "essential"

avatar van milesdavisjr
Volgens mij heeft de band in de jaren 80 een sterrenstatus behaald, wellicht ingegeven door het feit dat de heren populairder waren bij de dames dan bij de heren. Dat neemt niet weg dat de Britten destijds tot de 'groten' behoorde en zeker tot aan mid jaren 80 leverden de mannen knoeperds van hits af. Hierna werd het allengs minder qua populariteit hoewel de band een korte opleving kende met The Wedding Album in 1993. Ordinary World was gewoon een dikke hit. Buiten dat feit om bleken veel bands die hun piek kende in de jaren 80 een decennium later niet meer aan te kunnen haken bij de destijds heersende trends en muzikale bewegingen. Ook Duran Duran ontsnapte daar niet aan. Dat neemt niet weg dat de heren een hele rits mooie songs hebben gecomponeerd, een omvangrijk oeuvre hebben en er natuurlijk wel degelijk (los van het feit of je behoefte hebt aan een dergelijke verzamelaar) gronden zijn om tot een plaat als deze te komen.

Snakeskin schreef:

Hier verwezenlijk jij eigenlijk de gedachte die velen hadden over deze band, maar dan onderschat je ze toch echt verschrikkelijk.

Vooral deze zin: waarbij vooral de vorm het won van de inhoud ---> ik zou zeggen luister alleen Arcadia even een keer.

want er toen gemaakt is te weinig dat kon leiden tot predikaat "essential --> Do you believe in shame, Oridianiry world, Come undone, Skin Trade, American Science, etc etc ik kan nog wel even door gaan.

En dus, nee, wij bedoelden zeker niet hetzelfde.

Ik vind dat de titel niet essentials kan zijn omdat er op deze plaat juist wat van die essentiele tracks ontbreken. (the Reflex, Wild Boys)

In feite is dit album een verzameling van de 1e 2 albums, met als toevoeging het b-kantje van the Reflex, maar een opname uit 1982, Make Me Smile. Opgenomen in Hammersmith Odeon.

Maar zeggen dat deze band alleen maar groot was door was ze waren (goed uitziende mannen, met toevallig 2 leuke platen) vind ik echt heel erg typisch Nederlands, en een verschrikkelijk onterechte onderschatting van deze band.

Duran Duran verdient veel meer credits dan dat.

avatar van pureshores
milesdavisjr schreef:

Hmmm dat van die heersende trends valt ook nog wel mee denk ik.
Bij Big thing injecteerden ze een portie invloeden uit opkomende house en hiphop terwijl de songs wel gewoon Duran Duran pop bleven, misschien dat het grote publiek daar niet op zat te wachten, maar DD zette hun eigen muzikale ontwikkeling gewoon door, op The Wedding album is ook duidelijk invloed te horen van dance en op latere albums als Astronaut gaat dat gewoon door. Het zal idd meer zijn dat " het publiek" acts inruilt voor nieuwere populaire terwijl die acts wel degelijk door ontwikkelen (zelfde als bij bijv. Prince, Madonna, zelfs Beyonce die op een gegeven moment geen enkele hit er meer uit halen)