Factor - Chandelier (2008)

Canada
Label: Fake Four

1. Out of the Same Thing (1:37)

met The Gaff

2. One Record (2:50)
  3. Home Again (4:02)

met Nomad

4. More Rude Than Handsome (3:22)

met Awol One

5. The Leen (2:31)

met Josh Martinez

6. Electric Furs of a Lynx (2:33)

met Noah23

7. Moonlight (2:48)

met Josh Fischel

8. Lonely City (2:42)

met Moka Only

9. New Day (2:26)
  10. Time of the Year (2:03)

met Sadat X

11. Good Old Smokey (My Kanine) (3:03)

met Mikah 9

12. On My Way (3:02)

met Kirby Dominant en Kirby Criddle

13. Had It Made (2:18)
  14. I Tried to Tell You (1:31)
  15. Wait and See (2:06)
  16. Pray (2:22)

met Ceschi

17. 21 Chump Street (3:49)

met Cam the Wizzard

18. Year of the Rat (1:07)

met Epic

19. Last Nights Dream (2:43)
avatar van Rhythm & Poetry
Factor is toch ook weer een erg sterke producer. Zowel de computersamples als de live instrumenten die toegepast worden klinken erg lekker. Ik zou zijn producties willen omschrijven als soulfull en warm. De gastartiesten zijn ook uitstekend en dat levert soms zelfs pareltjes van tracks op, zoals Electric Furs of a Lynx en Time of the Year.

avatar van J.C.
Een erg tof en origineel klinkend album. Ik persoonlijk vind het jammer dat niet op alle nummers wordt gerapt, maar ik denk dat dat voor velen geen probleem is. Hoewel Factor een aantal goede rappers het woord laat doen zijn het toch altijd weer de producties die de show stelen.

Als ik dan toch de productie met één woord zou moeten omschrijven is het: melancholiek . Dit vind ik omdat het album een vibe heeft van gemiste kansen, spijt en weemoed. Zoals bijvoorbeeld gastrapper Epic dat zegt op Year of the Rat: In 2008 I want to do so much more (erg jammer dat deze track niet langer is overigens). Al moet ik daarbij wel zeggen dat het album ook tracks kent die dit weer terugspreken, waarbij ik dan vooral denk aan Home Again.

Mijn favoriete tracks zijn Lonely City met een geweldig monotone Moka Only. On My Way met een voor mij onbekende Kirby Dominant en Kirby Criddle. En als absolute favoriet de al eerder genoemde Year of the Rat feat Epic.

Chandelier is echt een prachtig album en verdient meer aandacht dan het nu krijgt. Voor mij zit het album tussen een 4* en 4.5*. Ik kies voor nu voor 4 sterren, omdat er toch 3 a 4 tracks zijn die mij niet liggen. Maar dat blijft gewoon weinig voor een album met 19 nummers.