X-Clan - To the East, Blackwards (1990)

Label: 4th & Broadway

1. Funkin' Lesson (4:06)
  2. Grand Verbalizer, What Time Is It? (4:46)
  3. Tribal Jam (4:51)
  4. A Day of Outrage, Operation Snatchback (3:18)
  5. Verbal Milk (4:34)
  6. Earth Bound (4:30)
  7. Shaft's Big Score (5:04)
  8. Raise the Flag (4:03)
  9. Heed the Word of the Brother (3:40)
  10. Verbs of Power (4:16)
  11. In the Ways of the Scales (4:15)
Snowman
R.I.P. Professor X die vorige week overleed. Heel goed album dit de funky Public Enemy kan je ze noemen.

Snowman
het moet natuurlijk dit zou je de funky Public Enemy kunnen noemen.

avatar van thomzi50
Ik heb iets van vier nummers gehoord en het klinkt op zijn minst aardig. Ik heb dit album alleen nog nergens in een winkel kunnen vinden, weet iemand waar 't nog te koop is?

avatar van P Jay
Erg funky beats, vooral uit het P-Funk tijdperk gesampled. Maar ook de rhymes flowen zo heerlijk. De rapper heeft zo'n lage, chille stem maar toch een bevelende toon. Een beetje de symbiose van Rakim & Chuck D...heerlijk!
Weinigen flowden zo vlot in '90 als je't mij vraagt.

Ik geef het op basis daarvan 4,5 sterren: puur technisch qua rhymes en beats. Waar ik wel enigszins problemen mee heb is de inhoud. Ik ben fan van pro-black muziek zoals daar zijn public enemy, king sun, arrested development, brand nubian, jungle brothers,... en ga zo maar door.
Maar ik vind dat de X-Clan soms wat ver gaat; het is op hun beurt verkeerd om dan racistisch tegenover de 'blanken' te worden.
Wat ik ook niet zo leuk vind is dat ze 3rd bass dissen, voor zover ik begrijp enkel omdat ze blank zijn. Ik vind dat 3rd bass de hiphop-cultuur respecteert en ze houden vaak een manifest in hun lyrics vOOr de zwarte cultuur en voor de gelijkheid van ras of huidskleur.

Maar ja, als je je niet stoort aan enkele dergelijke momenten heb je een prachtalbum met funky beats en chille flows! En ze droppen natuurlijk ook veel knowledge voor de dummy heads...

avatar van ewalk
X-clan was zeer afrocentrisch vooral in een periode dat men vooral in New York vrij harde maatregelen tegen zwarten namen in hun ogen. Een zeer rechtse republikeinse burgemeester Edward Koch, Bush senior aan de macht en tel uit je winst. Om zich te verweren werd de back to africa movement groot! Veel rapartiesten deden toen een duit in het zakje! Wie kent nog al die kettinkjes van leer met landkaarten van Afrika in de kleuren rood zwart groen?Velen werden lid van de Five percent nation een afsplitsing en tegenhanger van de NAtion of Islam:

Enkele van de nummers van X-clan werden door DJ Mark teh 45 king geproduceerd.
Niet slecht,alleen af en toe ietsje overdone. toch 4*

avatar van Korhymes
Zo, heb dit album nu 1 keer beluisterd en het klinkt heerlijk funky allemaal. Alleen ik had het gevoel dat ik de hele tijd black propoganda in mn kop kreeg gestampt! Ik bedoel, ik weet wel dat zwarten vroeger Pharaoh's waren en dat ze pyramides en shit hadden... dat hoef je niet 10 keer te vertellen! Ook werd het vervelend om bijna bij elk nummer

Vanglorious! This is
protected by the red, the black, and the green, with a key,
sissssiiiiieeeeeeeees!

te horen. Misschien wen ik er wel aan als ik er meerde keren naar luister, de CD heeft trouwens ook niet echt hele goede kwaliteit maar goed, misschien heb ik dat alleen. Verder klinkt het zoals ik al heb gezegd allemaal heel funky en lekker, de flows zijn echt top en de mc's hebben krachtige stemmen. Ik zal dit nog een paar keer beluisteren en kijken of ik me echt stoor aan de teksten en de herhalingen. Cijfer volgt dus nog

avatar van ewalk
Korhymes schreef:

Vanglorious! This is
protected by the red, the black, and the green, with a key,
sissssiiiiieeeeeeeees!

te horen.

Het is echt een soort van zwarte propaganda om het zelfbeeld dat zwarten van zichzelf hadden op te krikken. In die tijd onstonden ook veel black studies en zo. allemaal om het zwart bewustzijn aan te wakkeren. Veel zwarten voelden zich minderwaardig en hadden rolemodels nodig enz. Soms wat overdreven inderdaad maar ja, als je kijkt waar ze vandaan kwamen.

Wat die kreet betreft: ik vind hem wel grappig. Het maakte X clan juist heel herkenbaar.

ewalk schreef:

Ja, het is wel leuk om iets hebben dat herkenbaar is, maar omdat nou bij bijna elke track te doen, wordt een beetje vermoeiend hehe. En over dat zwarte propaganda, dat snap ik wel, maar misschien is het dan niet echt besteed aan deze klein turks jongetje die leeft in een veilige goede buurt Kijk, naar Public Enemy kan ik wel heel goed luisteren (zie mijn top 10 maar) maar daar overdreven ze het naar mijn gevoel niet. Dit lijkt allemaal iets té. Maar ik val nu de hele tijd in herhaling, ik kan beter gewoon nog een paar keer luisteren en dan een goede nieuwe mening vormen.

Dit album is wel een grote invloed geweest, ik herkende wat samples die in latere beats zijn gebruikt, onder andere de beat van My Summer Vacation en het begin van Clan In Da Front. Ook herkende ik wat andere dingen maar ik kwam er maar niet op van waar ik het kende.
1 ding moet wel gezegd worden: Goddamn, wat klinkt het funky allemaal!

avatar van Korhymes
Toch een 4 geworden. Brother J heeft zooooo'n gelikte flow. Maar op welk nummer disst hij eigenlijk KRS-One ? Of is het uberhaupt wel op dit album. Want op Build and Destroy disst KRS Brother J (op een geweldige manier, wat een heerlijke diss-track is dat). Op sommige tracks zou het kunnen dat hij hem aan het dissen is maar ik weet het niet zeker, iemand die mij bevestiging kan geven ?

avatar van Pooiertje
En hoe erg kan je een nummer verneuken door er de hele tijd ZOOM doorheen te schreeuwen?
Voor de rest wel een goed album en de rapper is erg sterk

avatar van Silky & Smooth
Via Christian Scott kwam ik bij Brother J van de X-Clan. Brother J, een rapper met een unieke techniek die tussen rap en spoken-word invalt. Zijn stem kan zo van de radio of uit een commercial komen. Met die vrij lage stem flowt hij heerlijk op de funky beats. Echt geweldige raps hierop. Teksten zijn leuk, maar soms wat te racistisch inderdaad. Het stoort mij verder eigenlijk niet. Vreemd genoeg heb ik er minder moeite mee, dan blank nationalisme...

avatar van principal2000
Een aardig album. De mannen van X-clan zien er helemaal niet zo uit als de manier waarop ze rappen. Erg verrassend aangename en relaxte stem die er op los flowt. De beats zijn old school en zeker funky (veel P-funk samples), maar het euvel voor mij is dat ik de beats vaak "al ken van andere hip-hop nummers" en de glans hierdoor wat verdwenen is. Ik heb dit album ook veel te laat leren kennen (ongeveer een klein jaartje geleden). Toch is dit nog steeds een ruime voldoende waard.

avatar van MAS
MAS
Erg vet album van de X-Clan. Dit ligt wel in mijn straatje. Sommige samples zijn inderdaad vaker gebruikt maar daar stoor ik mij niet aan. De beats van de X-Clan zitten namelijk ook goed in elkaar. 3rd Bass dissen is trouwens wel lame.

avatar van Colucci_Era
Krappe 3,5. Is wel een leuk album, maar ik vind de beats een beetje saai.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Wel een leuk album, de beats en rappers doen me nogal eens denken aan een iets mindere versie van KMD. Jammer van de licht racistische propaganda, die er toch voor zorgt dat ik het bij een 3,0* laat.

avatar van Nr.4
Pas deze week binnen gekregen dit album, maar klinkt lekker funky en veel minder gedateerd qua sound dan ik van tevoren misschien verwachtte. Dope, en aan de teksten stoor ik me helemaal niet.

avatar van Nr.4
Net weer 's gedraaid, maar hoe ik dit in 2011 niet gedateerd kon noemen, geen idee. Suffe sound, puur als historisch materiaal om van een afstandje te bestuderen vind ik het interessant, maar er staan maar een paar tracks op waar ik ook muzikaal echt van kan genieten. Bijvoorbeeld de openingstrack en Heed the word...

avatar van Nr.4
Vind het nu toch wel weer een funky plaatje. En daarbij bakken vol referenties die interessant zijn als ik het van een afstandje bekijk en beluister allemaal. Funkin' lesson is dope.

avatar van Nr.4
Heed the word of the brother