Fourplay - Elixir (1995)

Jazz
Label: Warner Bros.

1. Elixir (7:23)
  2. Dream Come True (5:15)
  3. Play Lady Play (4:36)
  4. Why Can't It Wait Till Morning (5:17)
  5. Magic Carpet Ride (6:27)
  6. Wisper in My Ear (6:12)
  7. Fannie Mae (5:31)
  8. The Closer I Get to You (5:01)
  9. East 2 West (5:56)
  10. Licorice (5:12)
  11. In My Corner (6:56)
avatar van Chet
Elixir, het derde album van de gelegenheidsformatie Fourplay, kwam uit in 1995.
Zoals bij ieder album van Fourplay is de opname van hoge kwaliteit (testmateriaal voor Hi-Fi installaties).

Het titelnummer Elixir is gecomponeerd door alle bandleden: Harvey Mason, Nathan East, Lee Ritenour en Bob James. Mooie combinatie van synthesizers en de Gibson van Ritenour, lekker basritme eronder en subtiel drumwerk. Fraaie opening van het album.

Dream Come True (Nathan East/Ricky Lawson): dit keer met name gitaar en piano op de voorgrond.

Play Lady Play (Ritenour/James), kent een sample van het bekendste nummer van Bob James, Westchester Lady. Lekker uptempo met wederom prima gitaarspel van Lee en synthesizers van Bob. Over de gehele CD is de begeleiding van drummer Harvey Mason overigens eveneens van hoog niveau. In dit nummer ook lekkere bassolo's van East.

Why Can't It Wait Till Morning (Phil Collins): Collins nam dit al in 2010 op voor zijn succesalbum Hello I Must Be Going. Ook op deze Fourplay versie mag Collins de vocalen voor zijn rekening nemen.

Magic Carpet Ride (Lee Ritenour): Begint vrij ingetogen, maar klinkt al snel niet veel anders dan eerdere Ritenour composities. Niets mis mee, maar weinig verrassend.

Whisper In My Ear (Bob James) is dan weer wel een rustige ballad. Ruimte te over voor bassist East.

Fannie Mae (Harvey Mason): Ondanks dat het een compositie van Mason betreft, geen flitsende drumsolo's. Wel prima slagwerk, maar niet anders dan op de overige tracks

The Closer I Get To You (Mtume/Lucas) is vooral bekend in de uitvoering van Roberta Flack en Donny Hathaway.
In 2003 heeft Luther Vandross het samen met Beyonce opgenomen (hele fraaie versie!).
Op dit Fourplay album zijn de stemmen van Patti Austin & Peabo Bryson de vertolkers.

East2west (Nathan East/Marcel East): En ja hoor, daar is tie........ Tot dit nummer heeft East zich ingehouden, maar hier voelt hij toch weer de onbeheersbare behoefte tot PAMPAMDODOEDIDOEPAMPAM........ Ik vind het altijd prettiger als East zijn mond dicht houd......

Licorice (Bob James): zoals bij de meeste Fourplay albums, alles lijkt een beetje op elkaar en dan is het lastig om er steeds iets nieuws over op te schrijven.

In My Corner (Harvey Mason): Mooi ingetogen nummer tot slot

Al met al is Elixir "meer van hetzelfde" hetgeen niet per se impliceert dat het niet de moeite van het beluisteren waard is. De mannen laten alle vier horen dat het topmuzikanten zijn, maar ze verzinnen weinig spannende melodieën.