De opener is van het niveau liftmuziek volgens
Funky Bookie……..Waar vind ik die lift?
Heb dit album ooit gekregen van een extreme Prince fan die alles kocht wat maar enigszins aan Prince te linken was. Zo ook dit album, maar ze vond het helemaal niks.
Vanaf de eerste keer dat ik het hoorde was ik juist zéér gecharmeerd van Things Left Unsaid.
Na “de liftmuziek” volgt Two Sisters. Geen gemakkelijk nummer, vooral het middendeel is niet voor eenieder weggelegd (mensen worden er zenuwachtig van) maar als je het vaker hoort ga je het steeds meer waarderen (ik wel in ieder geval). Compositie is van Alphonso Johnson, ooit bassist van Weather Report.
Titelnummer Things Left Unsaid is een rustige ballad gecomponeerd door Leeds.
Zoals hierboven al gemeld wordt Prince genoemd als medecomponist van Aguadilla.Lekker pianospel van Ricky Peterson en op de achtergrond is een steel drum hoorbaar, wat niet vaak voorkomt in dit genre.
Ben het met
dennisversteeg eens: de cover van Woman In Chains (Tears For Fears) is prachtig.
Times Gift is een compositie van Donald Depaolis. Gitarist Chuck Loeb heeft zijn medewerking verleend op deze track.
Yaoundé wordt gedomineerd door de conga’s en de shaker van Alex Acuna en het stemgeluid van Mino Cinélu, een Franse percussionist die onder andere met Miles Davis en Weather Report heeft gewerkt.
En dan, voor mij, het absolute hoogtepunt van het album: de Tom Waits cover Soldiers Things.
Kippenvel opwekkende baritonsax van Leeds in combinatie met de accordeon van de producer van het album, Gil Goldstein. Zo af en toe maak ik het lijstje met de muziek voor mijn uitvaart (ik wil graag de regie houden, ook na mijn einde), Dit staat er tot heden altijd tussen.
Commuting is dan weer iets minder toegankelijk en is ongetwijfeld een van de redenen dat Prince aanbidder Joke mij dit album ooit kado gaf. Ik ben haar nog steeds dankbaar!
Things Left Unsaid is een beetje van alles en nog wat:fusion, soul, latin, jazz, pop.