Future World Orchestra - The Best Of (1987)

Label: Dureco

1. Hypnos (4:47)
  2. Airborne (4:42)
  3. I'am Not Afread of the Future (4:46)
  4. Desire (3:20)
  5. Happy Moments (4:02)
  6. Lunar Eclipse (3:35)
  7. Casablanca Nights (4:32)
  8. Roulette (4:24)
  9. Walking on Clouds (4:56)
  10. Theme from E.T. (3:40)
  11. Dawn (3:20)
  12. Sundown (5:44)
  13. July 23 (5:15)
avatar van foxhusky
Een wat vreemde combinatie, instrumentale electronische muziek ala Nova, Peru en Johan Timman en vlotte, pakkende popsongs met zang. Het Future World Orchestra was deze combinatie en had hiermee tussen 1981 en 1983 redelijk wat succes.

Vier singles, ook te vinden op dit verzamelalbum, behaalden de top 40. Daarvan was "Desire" wel de bekendste. Destijds werd dit nummer door Frits Spits veel gedraaid op de radio in zijn Avondspits. Dat was ook mijn kennismaking met deze groep uit Twente, bestaande uit synthesizerliefhebbers Robert Pot en Gerto Heupink.

Hun reguliere albums zijn helaas nooit op CD verschenen, dit verzamelalbum gelukkig wel, maar is nu nog erg moeilijk verkrijgbaar. Zelf ik heb dit album in 1988 op CD gekocht, alweer 20 jaar geleden...

Helaas mag ik maar 3 favoriete tracks aangeven op MusicMeter. Helaas, want ik heb veel meer favoriete tracks. Alleen "Theme from E.T." (plaats 20 in de top 40 in 1983) vind ik wat minder. Dat vond ik altijd goedkoop meeliften op het succes van de film. Vanwege deze kleine misser krijgt het album net geen 5,0 punten en dus kies ik 4,5 punten.

avatar van vigil
Jaa Desire was een leuk liedje! Ik ken deze cd omdat deze bijgeleverd was bij de eerste cd speler die mijn ouders kochten rond 87 en 88. Waarschijnlijk zat deze er bij omdat deze cd het geluid van de cd speler goed weer zou geven.

avatar van gaucho
Voor de weinige liefhebbers die er misschien nog zijn: binnenkort komen beide albums van FWO integraal op zowel LP als CD op de markt. De (dubbel-)CD komt in december, op de LP's moet je wat langer wachten. Daarvan is de release uitgesteld tot mei volgend jaar, ongetwijfeld vanwege drukte bij de perserijen.

Zelf heb ik de originele LP's gedigitaliseerd en heb ik eerder dit jaar de hand weten te leggen op die verzamel-CD uit 1987. Die heeft maar 13 tracks, maar dat zijn naar mijn idee wel de beste van die twee albums. Zeer twijfelachtig dus of ik deze nieuwe release ga aanschaffen. Heel misschien de dubbel-CD, als die 14 bonustracks interessant genoeg zijn en de prijs een beetje sociaal is. Maar het leek me leuk om via deze site de liefhebbers te informeren.

PreO80sVinylAlbumsRegular - FUTUREWORLD ORCHESTRA - Inspiring Music from the Netherlands - futureworldorchestra.com

Ik draaide deze week die stokoude verzamel-CD weer eens en het valt me op dat met name de sferische instrumentale tracks nog steeds goed klinken. De vocale popnummers zijn wel wat verouderd, al vind ik die jaren-tachtigsound allerminst storend. Met name Desire is toch wel een beetje een 'guilty pleasure'. Ook viel het me op hoezeer Roulette lijkt op een nummer van Jean Michel Jarre. Het heeft een beetje dezelfde sfeer als Equinoxe part 4 en Magnetic fields part 2.