Ultravox - Original Gold (1998)

Pop / Electronic
Label: Disky

1. Vienna (4:39)
  2. Passing Strangers (3:51)
  3. We Came to Dance (4:10)
  4. Lament (4:19)
  5. Monument (3:17)
  6. No Regrets (4:00)
  7. Yellow Pearl (3:20)
  8. Mine for Life (4:44)
  9. All Fall Down [Live] (5:38)
  10. Man of Two Worlds (4:27)
  11. Stateless (2:54)
  12. Herr X (5:51)
  13. Break Your Back (3:29)
  14. The Man Who Sold the World (5:36)
  15. Heart of the Country (5:05)
  16. Same Old Story (4:39)
  17. Hosanna (In Excelsis Deo) (4:22)
  18. Keep Talking (6:23)
  19. When the Time Comes (4:56)
  20. Answers to Nothing (3:40)
  21. Waiting (3:52)
  22. Alles Klar (4:55)
  23. Face to Face [Live] (5:58)
  24. Paths and Angles (4:22)
  25. Private Lives (4:06)
  26. A Friend I Call Desire (5:09)
  27. Passionate Reply (4:18)
  28. Building' (3:13)
  29. I Never Wanted to Begin (3:41)
  30. All Stood Still (3:40)
avatar van foxhusky
Weer een verzamelalbum van Ultravox, maar wel één met een wat vreemde samenstelling. Dit heet Original Gold, uitgebracht op het Disky label.

Ik vind de samenstelling wat vreemd, omdat er naast de singles Vienna, Passing strangers, We came to dance, Lament en All stood still ook een flink aantal b-kantjes en rarities op staan. Deze rarities zijn niet helemaal nieuw, want ze staan ook op Ultravox Rare vol.1 en vol.2 (uit 1993 en 1994).

Ook staan er een aantal tracks op van Midge Ure solo: No Regrets, The man who sold the world en Answers to nothing. Het nummer Yellow Pearl is een samenwerking van Midge Ure met Philip Lynott (van Thin Lizzy). Yellow Pearl staat ook, maar in een andere versie, op het album The Philip Lynott Album uit 1982. Volgens mij werd dit nummer een tijdje gebruikt als tune bij het Engelse Top of the Pops.

Ik snap niet goed welke doelgroep Disky in gedachten had bij het samenstelling van deze verzamelaar. Voor degene die niet echt een fan zijn van Ultravox, maar wel graag de hits wil hebben, kan ik dit album afraden. Daarvoor staan er te veel b-kantjes en rarities op, waar een gemiddelde luisteraar niet veel mee kan. Ook ontbreken een aantal bekende singles als Dancing with tears in my eyes en Love's great adventure.
Is dit album dan voor de echte fan van Ultravox, die alles wil hebben? Misschien, tsja ik heb het ook gekocht, dat was vooral omdat het goedkoop was. De echte fan zal de meeste tracks of wellicht alle tracks al op andere albums hebben. Dus in die zin voegt dit album niets of weinig toe.

Omdat er toch een aantal mooie en bijzondere tracks op staan, beloon ik dit album met 3,5 punten.

avatar van Edwin
foxhusky schreef:

Behalve het omzetten van een paar euro's denk ik dat Disky niet zoveel in gedachten heeft bij het op de markt dumpen van de zoveelste nutteloze compilatie. 4,5* voor de inhoud minus 1 strafpunt, maakt 3,5*. Ik geloof dat ik zelf ook een paar van zulke onderzetters heb toegevoegd. In ieder geval de 2CD Ultravox Finest, die bij Fame voor 5 euro uit de bakken puilt. Zo zijn er nog meer die hier ontbreken, zoals The Centenary Collection and Double Vox: Best Ones, maar ik blijf niet bezig.