Ivan Ives & Fresh - Juice to Get Loose To (2008)

Label: No Threshold

1. Without Fail (3:04)
  2. Rock Precise (2:55)
  3. Time for Juice (4:16)
  4. Came into My Life (2:56)
  5. 1st Glass (1:49)
  6. August in L.A. (3:33)
  7. The Juice Joint (2:27)
  8. Didn't Even Care (If It Got Me Down) (3:18)
  9. 2nd Glass (2:03)
  10. The Trial (2:21)
  11. Haterade (3:55)
  12. More Juice (2:28)
  13. Truth Be Told (3:36)
  14. 3rd Glass (2:17)
  15. 18 Million Gallons of Juice (16:05)
avatar van Rhythm & Poetry
Rapper Ivan Ives in samenwerking met producer Fresh. Niet twee van de bekendste hiphop artiesten die er op de wereld rondzweven. Toch zijn het twee artiesten die de laatste jaren hard aan het werk zijn en het nodige over hebben voor de liefhebbers van de muziek de ze maken. Ivan Ives bijvoorbeeld neemt de moeite om zijn fans elke maand een mailtje te sturen met zijn nieuwe updates, terwijl Fresh (ook bekend onder de naam Hitman) gratis optredens heeft gegeven in New York. Met het album Juice to Get Loose To is de eerste samenwerking een feit. Het eindproduct is een sfeervol geheel. Ondanks dat de zomer ten einde komt is dit toch nog een van de naweeën.

En een hele fijne wel te verstaan. De producties zijn werkelijk zalig en bevatten samples en scratchwerk. Daardoor zou het zo uit de jaren 90 kunnen stammen. Oldskool dat gebracht wordt in een nieuw product is iets wat ik sterk kan waarderen. Over de producties wordt op een luchtige manier gerapt. Ivan Ives heeft een rustige en mooie flow, het feit dat hij veel inzet toont en goede lyrics schrijft maakt het allemaal nog mooier. De openingsnummers zijn een schot in de roos, het album heeft zijn start niet gemist.

De vrolijke en grappige teksten zijn een genot om naar te luisteren. In Time for Juice verteld de rapper hoe het is om als blanke rapper in de scene te zitten. Het refrein is wat eenvoudiger en verteld dat ze binnen de hiphop de 'shit' zijn. Een nummer later is het allemaal wat serieuzer en hier blijkt dan ook uit dat de mc over de nodige kwaliteiten bezit. Het onderwerp is misschien wat cliché, deze gaat met name over een aantal hiphop grootheden als Jay-Z en de Wu-Tang Clan.

Het favoriete nummer van mij is August In L.A. een heerlijke productie, die vol met soul en oldskool invloeden zit. Wederom wordt er heerlijk gescratcht. De beat past goed bij de sterke lyrics van Ivan Ives. En zo komt dit album steeds dichter bij de Rhythm & Poetry award (beste album 2008), die ik aan het eind van het jaarga uitdelen.

Didn't Even Car kent een sample van hoge stemmetjes, mooi uitgevoerd en altijd leuk om naar te luisteren. De drums die onder het nummer gemonteerd zijn maken het een juweeltje van een plaat.

Interludes kent de plaat ook. Deze kenmerken zich met de naam Glass. 3 zijn het er in totaal en allen instrumentaal. De 2de vind ik het mooiste, met de blazers is dit nummer het best als jazzy te omschrijven. De andere Glasses mogen er ook zeker zijn.

Haterade is het donkerste nummer van de plaat, ook een van de weinige nummers waar in gescholden wordt. De stem van Ivan is wat lager en feller. De productie is wat zwaarder en zo is dit de vreemde eend in de bijt. Dat het nummer niet helemaal in het totaal plaatje past is jammer, maar als los nummer zal ik het zeker nog een aantal keer draaien.

Het spektakel sluit af met een kwartier durend nummer. Die na een x aantal luisterbeurten niet zal vervelen en continu, maar op zorgvuldige manier, veranderd. Ivan Ives kan op de verschillende producties nogmaals laten zien welke kwaliteiten hij in huis heeft. De producer gaat van oldskool naar newskool, maakt gebruik van samples en brengt wederom een hoop soul in zijn beats.

Juice to Get Loose To, is geen gewone appelsap. Nee, een heerlijke zomerse cocktail die zelfs in de winter zal smaken. De smaak is verfrissend en geeft tevens een warm gevoel van binnen. Een smaak die duidelijk nog ontdekt moet worden door het grote gros. Maar blijft dit ook het best bewaarde geheim...