Tja, AC/DC tref ik echte helemaal nooit aan op verzamel-CD's. Dat schijnen de heren zelf ook niet te willen. Om die reden is er zelfs nooit een echte officiële 'Best of' van de band uitgebracht.
Dat maakt het ontbreken van AC/DC op deze verzamelaar wel verklaarbaar, al is het natuurlijk niet terecht. Opmerkelijker vind ik dat er geen nummers op staan van INXS en Midnight Oil, toch inderdaad twee van de grootste bands die het continent heeft voortgebracht. Bij INXS kan ik me nog voorstellen dat het een rechtenkwestie is, aangezien die bij Universal zaten en dit voornamelijk artiesten zijn op de labels van Sony en BMG. Maar de platen van Midnight Oil werden destijds juist wel door Columbia (later Sony) uitgebracht, dus dat is wel een beetje raar. Zou die band de rechten op hun eigen materiaal hebben teruggekocht? Gezien het activistische karakter van de band sluit ik dat niet uit.
Ik pikte deze onlangs bij een kringloopwinkel mee voor het luttele bedrag van 2 euro's. In 1995 verschenen er twee afzonderlijke enkele Down Under-CD's met 'Australian rock' vanwege de televisieserie 'Veronica goes...' Die heb ik ook al eens goedkoop ergens opgepikt en helaas bevat deze vijf jaar later uitgebrachte dubbelaar - vanwege de Olympische Spelen in Sydney in dit jaar - wel behoorlijk wat dubbelingen met die twee CD's. Dat is wel jammer, en zelfs een beetje een gemiste kans, aangezien de potentiële kopers van deze set die twee eerdere deeltjes wellicht ook al in huis hadden.
Aan de andere kant bevat dit album wel een heleboel pareltjes uit de Australische popgeschiedenis die je niet heel vaak op verzamelalbums - of waar dan ook - aantreft. Het popgehalte is hier overigens wel hoger dan het rock-aandeel, maar het is over de hele linie toch wel genieten. Tot mijn favo's behoren de hits van Flash & the Pan, Stevie Wright, Icehouse, Mental as Anything en Little River Band.
Wel gek dat ook Crowded House hier ontbreekt, terwijl die op de eerdere twee deeltjes wel vertegenwoordigd waren. Natuurlijk, die komen uit Nieuw-Zeeland, wat echt een ander land is. Maar Spilt Enz en Tim Finn staan er wel op, dus dat zou geen excuus mogen zijn. Zeker niet als je het begrip 'down under' wat breder interpreteert...