Psychonauts - Songs for Creatures (2003)

Duitsland
Electronic
Label: Gigolo

1. Circles (4:18)
  2. Life's Swift Charger (2:52)

met Chancer

3. Empty Love (5:27)
  4. Hips for Scotland (4:07)

met James Yorkston

5. Hot Blood (6:00)
  6. Fear Is Real (5:35)

met Siobhan Fahey

7. Magnetic (4:13)

met Ghost

8. Distance Between Dreams (1:04)
  9. Dream Chaser (9:03)
  10. World Keeps Turning (3:56)

met Jason Rowe

11. Take Control (6:46)

met Sam Lynham

TJN
Ik kwam dit album bij toeval tegen, een mysterieuze sound gecombineerd met psychedelische trekken. Zo had ik het nog niet eerder gehoord maar met de naam Psychonauts is dat misschien geen verassing. Het is een deejay duo met diverse invloeden en interesses. Die combinatie zorgt voor een totaal nieuw concept. Surrealistische nummers verpakt in een electronisch jasje, ik weet niet hoe ik het vertalen moet maar ik kan je de CD zeker aanraden eens te luisteren.

Of op vinyl 2LP.

avatar van Madjack71
Siobhan Fahey...mooie naam trouwens, is een ex-lid van de damesgroep Bananarama. Die had halverwege jaren negentig ook iets gedaan met Shakespear Sister.

TJN
Ja, klopt. Vreemd dat een, in mijn ogen, erg goede creatie zo aan de oppervlakte blijft. Naar ik weet heeft dit alleen een magere bekendheid gekregen in DJ land waar het naar mijn idee niet de credits heeft ontvangen dat het wel verdient. Zo'n goede muziek.. en na zoveel luisterbeurten blijf ik het goed vinden, zelfs na 8 jaar.. in die tijd tijdloos gebleven.. totaal ondergewaardeerd.. conlcusie: die radiomagnaten die ook erg veel aandelen in labels en studio's bezitten.. (hoe heet die gozer ook al weer..euh..dinges!) zorgen voor een kaalslag aan talent.. welkom tot de dooie komende veertig jaar in radioland.. gooi je radio maar de deur uit.. komt toch niets nieuws op.. fak.. wat een kale oppervlakkige ellende. Nog meer redenen om je kinderen zelf op te leiden en niet naar school te sturen waar ze besmet zullen worden met nog meer cultuurloze niks.

TJN
Bull.. ik draaf door.. maar er zit een kern van waarheid in. Zo'n plaat als dit, gemaakt door een artiest die soniedanishetkapot studio wel achter zich heeft staan.. omdat ze van mening zijn er genoeg geld mee te kunnen verdienen.. maakt bij wijze van een onvergetelijke plaat met succes. Dinges..

avatar van Hanszel
Dit is echt een fijn plaatje! Psychedelische DJ Shadow zeg maar. Nooit te laat om oude muziek nieuw te ontdekken!

avatar van Frenz
Inderdaad een aardige tip Hanszel, hoewel ik DJ Shadow veel meer op de voorgrond vind treden. Ben zeker geen electronische muziekkenner, maar ik hoor er wel wat triphopperigs in hier und da.

Maar er zitten ook wel matige nummers tussen en het is niet een heel erg coherent geheel.

avatar van Hanszel
Hoe de connectie precies was weet ik niet meer maar We Fell To Earth - We Fell to Earth (2009) - MusicMeter.nl heeft hier ook iets mee te maken. Oh, ik zie het al. UNKLE zit overal in verweven.

Overigens ook een fijn gezelschap met net weer een nieuwe plaat. Misschien ook iets voor Frenz ?