Deze plaat heb ik als 16/17 jarige gekocht, waarschijnlijk toendertijd in de uitverkoop. Ik kende Peter Schaap van de hits 'adem mijn adem' en 'de hoge heren van het dorp'. Van deze derde plaat waren geen hits, maar ik was wel benieuwd hoe het klonk. De hoes en titel vond ik al zeer interessant. In deze tijd volgde ik wel wat Nederlandse artiesten, waaronder Elly en Rikkert (zeker hun hippie platen) , Dimitri van Toren, Boudewijn de Groot, Drs P, Gerard van Maasakkers, Robert Long.
Peter Schaap was ergens wel een buitenbeentje. Minder folkgericht, meer pop, maar deze singer-songwriter schreef ook alles zelf. De productie is gewoon prima, niet te uitgebreid.
'Achter Atlantis' , dat paste wel in die tijd. Ook Elly en Rikkert hadden het over dat verdronken eiland en een paar jaar eerder vanzelfsprekend ook Donovan. Bij Peter Schaap is 'Atlantis' minder een plaats , maar meer een gemoedstoestand. Verder zijn er ook songs over bekende zuidelijke havenplaatsen, zoals 'Santiago' en 'Port Royal' (met een reggae ritme !).
Verder staan er een paar mooie persoonlijke songs op, zoals 'elk heeft zijn eigen droom'. 'woorden', 'iemand anders' 'toen ik jong was'. Daarin laat Peter Schaap iets horen van zijn zieleroerselen. Maar daarnaast zijn er ook wat andere songs, zoals 'Bonny' , de 'waarzegster' (dat is wel echt folk, en wat ik toendertijd een leuk nummer vond 'motormeid' .
Nu ik deze plaat na zoveel jaar weer beluister, herken ik toch heel veel nog. Het was de tijd dat ik maar een klein rijtje platen had als arme tiener en je dus al die platen heel veel draaide.
Na deze plaat werd de muziek door Peter Schaap op een heel laag pitje gezet en het auteurschap werd belangrijk. Kinderboeken, maar vooral 'fantasy' boeken voor volwassenen. Daar heeft hij redelijk veel succes mee geboekt. Na deze plaat heeft hij nog een plaat in 1994 gemaakt, met de titel Peter Schaap.
4 sterren geef ik wel aan dit album, vanwege alle jeugdherinneringen die ik heb aan dit album en , voor mij ook niet onbelangrijk als 'Teacher', Peter Schaap heeft ook nog voor de klas gestaan. Dan kan hij bij mij niet meer stuk.
Ik zal de andere twee platen die hier op MM staan ook nog van commentaar voorzien, maar die heb ik pas veel later aangeschaft, volgens mij beiden in een kringloop gevonden.
En zoals
Pjottr hier ook al aangeeft is in januari 2025 deze sympathieke artiest/auteur na een lang ziekbed overleden.