Gorki - Hij Leeft (1993)

Belgiƫ
Label: Virgin

1. In Onze Lage Landen (4:48)
  2. Berejager (4:36)
  3. Hij Leeft (3:58)
  4. In het Grote Dierenboek (4:13)
  5. Hij Is Alleen (3:05)
  6. Samen in Dat Donkere Huis (3:01)
  7. Vader, Wij Wachten (3:42)
  8. You'll Never Walk Alone (3:10)
  9. Anders en Beter (4:04)
  10. Beste Bill (4:33)
  11. Een Oude Zanger (2:57)
  12. Boris Komt Na een Lange Reis Terug Naar Huis (4:46)
Vooral 'hij leeft' en 'beste bill' zijn heerlijke nummers!

avatar van SirNoodle
"beste bill, ik zag daarnet je vrouw en ze zei me dat je langzaam impotent wordt..."

je moet gewoon respect opbrengen voor een vlaamse zanger die met zo'n tekst komt aandraven

khonnor
obegrijpelijk... zo weinig reacties op de beste gorki plaat

luc de vos zelve vindt deze plaat naar t schijnt een mislukking

nou, hij mag er best wat trotser op zijn

berenjager, jij leeft, beste bill, boris komt na een lange reis terug naar huis (prachttitel!!) ... prachtsongs

hierna ging het lichtjes bergaf, maar eigenlijk heeft voske nooit een echt slechte plaat gemaakt

Ben jij Nederlander of Vlaming?

Ik heb het idee dat men in Vlaanderen vooral de Gorki van de eerste paar albums kan waarderen, terwijl in NL Gorki pas enigszins begon te leven bij 'Ik Ben Aanwezig'.

khonnor
belg, mijn beste

hoezeer ik ook kan genieten van later werk als joeri, punk is dood, ik ben aanwezig (die 2e stem van tom barman...), monstertje.... (de nummers, welteverstaan)... ik vind enkel het debuut gorki en deze grandioos mooie opvolger de enige albums van gorki die echt de moeite zijn

schandalig trouwens dat deze plaat jaren niet te verkrijgen was en pas vorig jaar is heruitgegeven....

en ja, ik geef je ergens wel gelijk....

ps ik hou eerder van die kleinschaligheid en bescheidenheid van de vroegere gorki, dan van de grootheidswaanzin die de latere gorky kenmerkte.... vos zei zelf ooit dat zijn cd monstertje het niveau van siamese dream haalde... toen ben ik een klein beetje afgehaakt. t zou mooi zijn moest het waar zijn, maar als t ni waar is... ken je plaats

avatar van Strangeways
in vlaanderen houdt men vooral van de gorki van gorki, in nl is gorky pas echt doorgebroken (relatief gezien dan) met het album ik ben aanwezig.

Je bedoelt dat men ze in België het beste vond toen het nog Gorky was, dus ten tijde van het eerste, gelijknamige album?

Ik zit er een beetje tussenin (misschien ook omdat ik als Nederlander zijnde een paar jaar in België heb gewoond)... Ik vind de eerste 2 albums top, maar kan ook zeker genieten van latere, ondergewaardeerde albums als Vooruitgang en Plan B. Alleen Monstertje en Homo Erectus draai ik niet zo regelmatig, daar heb ik het minste mee. Niet alles op Hij Leeft is aan me besteed; In het grote dierenboek, Anders en beter, Boris komt na een lange reis terug naar huis en Vader wij dachten spreken me minder aan, maar de rest is werkelijk prachtig, met name het titelnummer.

Mooie cover ook...

Zoeff
Wat is Berejager toch een heerlijk nummertje zeg

(Ook door De vos zelf) ondergewaardeerd album. Misschien niet zo sterk als Gorky, maar wel veel beter dan zowat alles wat daarna kwam. Enige minpuntje is misschien de nogal brave productie. De Afrikaanse arrangementen zijn top, maar het is in de rockers dat het wat te vlak, te banaal klinkt. Maar compositorisch is dit gewoon een sterke Gorki-plaat: ontoerend in het titelnummer, weemoedig in Samen in dat donkere huis, bezwerend in In het grote dierenboek. De tekst van Beste Bill is trouwens een van zijn beste: Begrijp jij die mensen, die op feesten / de overwinning vieren van het leven op de dood / en die de kansen grijpen waar ze liggen / en die altijd weten wat ze doen?

avatar van LucM
Misschien dat dit album iets minder impact had dan het debuut maar ik vind het wederom een zeer sterk album van Gorki. Wat meer ingetogen met soms ontroerende nummers en tekstueel steeds top. Hij Leeft, Berejager, Beste Bill ... allemaal prachtsongs!

Herbeluisterd om voor de hand liggende reden, dit is waarschijnlijk toch wel de onderschatte plaat van Gorki. Niet zo hitgevoelig als zijn voorganger, maar de mix van elementen op dit album is toch wel zeer fraai. De pure melancholie, in combinatie met de soms meesterlijke teksten (Beste Bill, Samen in Dat Donkere Huis en Hij Is Alleen) en dan het Afrikaanse instrumentarium (kora, djembe) in openingsnummer, de titeltrack en In het Grote Dierenboek: om je vingers bij af te likken. Misschien wel hun beste plaat.

avatar van Fresch
Meest onderschatte album van Gorki maar wat een pareltje!

beaster1256
een meesterwerk in het vlaams

avatar van meneer
Ja, idd. Ik werkte in die tijd in Gent. Gekocht daar op cd. De teksten zijn legendarisch en de muziek is zo sfeervol. Goede herinneringen aan het Vlaamse Land als ik dit beluister.

Ik kan mij, geloof ik, ook nog herinneren dat er een foto van de mannen met Peter Gabriel in het bijbehorende boekje zat. Volgens mij ook een link met 'Het Grote Dierenlied'.

avatar van spoiler
Ik ben in het bezit van alle Gorki/Gorky platen, maar ik vind deze toch echt het minst geslaagd vrees ik.
Best goede nummers, maar de uitvoeringen kunnen mij niet echt bekoren.
Wellicht komt dat ook omdat de Afrikaanse invloeden me echt wat tegen staan. Ben daar sowieso geen liefhebber van.

spoiler schreef:
Best goede nummers, maar de uitvoeringen kunnen mij niet echt bekoren.

Haha mijn mening staat daar echt haaks tegenover. Ik vind dit juist hun beste, met name door de Afrikaanse invloeden, maar ook tekstueel is deze het meest melancholiek en introvert, luister naar bv Beste Bill of Hij Is Alleen, Luc de Vos in topvorm!

Arbeidsdeskundige
Dit is een briljant album. Mijn favoriete nummers zijn Hij Leeft en Beste Bill.

avatar van meneer
Arbeidsdeskundige schreef:
Dit is een briljant album. Mijn favoriete nummers zijn Hij Leeft en Beste Bill.

Met je eens. Ook die tekst van ‘Beste Bill’, geweldig ! En dat begeleidt door een puik stuk muziek.

Beste Bill, ik zag daarnet je vrouw
en ze zei dat je langzaam impotent wordt
Is dat waar, arme beste kerel?
wie zal je troosten als je
Vruchteloos verlangt?

avatar van frolunda
Opnieuw een mooie en sterke plaat van Gorki.Ik denk dat ik nu zo rond de vijf albums echt goed ken en deze,Hij leeft (hun tweede) verschilt niet zoveel van de anderen.Alleen de muzikale omlijsting van sommige nummers is wat anders dan ik gewoon ben.
Dat pakt bijvoorbeeld op het titelnummer met een prachtige akoestische/flamenco gitaar erg goed uit maar de Afrikaanse drums op In het Grote Dierenboek vind ik dan weer minder geslaagd.
Gelukkig zijn de indringende zang en eigenzinnige teksten van Luc de Vos gebleven en dat is toch voornamelijk wat Gorki voor mij zo aantrekkelijk maakt.
Hij Is Alleen,You'll Never Walk Alone en Beste Bill vind ik de schoonste nummers.

avatar van madmadder
Op de een of andere manier nooit echt de moeite genomen iets anders dan hun debuutplaat te beluisteren (die ik toch alweer een jaar of tien ken en heel regelmatig beluister en heel hoog scoor), maar nu ik dit album hoor vind ik dat best wel dom van mezelf. Schitterend weer. De teksten van Luc de Vos ontroeren me enorm.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Goeie plaat weer, wel iets minder dan die met een Y. Maar ook hier weer pareltjes.