Elektronische Maschine - Das Netz (2003)

Electronic
Label: Groove Unlimited

1. Das Netz [Club / Radio Version] (5:01)
  2. The Pursuit [Album Version] (6:16)
  3. Electro Feelings (5:12)
  4. Industrial (4:35)
  5. Synthetic (5:06)
  6. D.J.'s Dinner (5:22)
  7. Groove Unlimited (4:31)
  8. Analog / Digital (Remake) (4:30)
  9. Das Netz [Album Version] (4:09)
  10. Trance Machine (3:23)
  11. The Pursuit [Club / Radio Version] (3:59)
avatar van Gerards Dream
Het zou een mooi gegeven kunnen zijn dat ieder land zijn kloon zou hebben van een bekende band die over de hele wereld zijn sporen heeft verdient. Duitsland heeft zijn eigen Kraftwerk, Japan heeft een kloon in de vorm van het Yellow Magic Orchestra, de Zwitsers komen met Yello en voor Nederland zou je daar bijvoorbeeld Elektronische Maschine kunnen invullen.

Dit vrolijke album van Nederlandse bodem gaat van start met Das Netz in de Club/Radio versie. Tonen die het midden houden tussen disco en het strake werk van Krafwerk vullen de ruimte. Verder geeft het een gevoel of je de computer net op het internet hebt aangesloten. Veel stress tot dat alles werkt, maar dan ook de hele wereld in huis. The Pursut [Album Version] begint spannend, zodra er een beat bijkomt heb ik het gevoel of ik in een speeltuin in de ruimte ben beland. Lekker los van het aardse en het gevoel van vrijheid. Saai is het zeker niet. Electro Feelings begint een tikje experimenteel, maar eenmaal opgang lijkt het wel een hymn voor wat de electronica ons heeft gebracht. Een fraaie compositie om helemaal in op te gaan. Gevoelsmatig lijkt het wel een reis door de stereo.

Met geluiden die me aan een laboratorium doen denken begint Industrial. Dit is van korte duur, want al snel lijkt het wel of een lopende band in werking wordt gesteld. Even een korte pauze, waarna de productie in een prettig tempo verder gaat. Met me ogen dicht heb ik het gevoel of ik sfeef. Synthetic begint rustig, maar al snel heb ik het idee of ik in een disco ben beland waar een prettig up tempo stuk wordt gedraaid. Het doet in ieder geval een tikje futuristisch aan. Met het geluid of een glas vol wordt geschonken en een man die vertelt dat het diner is geserveerd begint D.J's Dinner even wat rust om de maaltijd naar binnen te werken, waarna de voetjes van de vloer kunnen. De verdere maaltijd bestaat uit wijdse tonen en een lichte knipoog richting House.

En tikje zenuwachtig is het begin van Groove Unlimited en een dame de me vertelt dat ik op de ademhaling moet letten. Daarna wordt het al snel een saai stuk disco muziek, waar ik weinig mee kan. Van een titel al Groove Unlimited had ik meer verwacht, iets wat bijvoorbeeld alle kant op vliegt. Daarentegen is het begin van Analog/Digital [Remake] best spannend te noemen en volgt er verder een stuk muziek waarop het lastig is om stil te blijven zitten. Een aanstekelijke beat waarop van alles en nog wat gebeurt.

Deze Netz [Album Version] klinkt voor mij net wat beter dan de Radio Version van het nummer. Het lijkt wel of er meer balans in zit waardoor de grapjes die er in zitten beter overkomen. Trance Machine begint met vrolijke futuristische klanken en een stem uit de vocoder, hierna groeit het naar iets uit in de trant van voetjes van de vloer. Even een spannend stukje muziek tussendoor en daarna terug naar het vrolijke thema. Statig is het begin van de laatste track op dit album The Pursuit [Club/Radio Version]. Even lijkt het of ik in een film ben beland, maar al snel is daar een drive te horen die me doet denken aan op een prettige snelheid over de autobahn te rijden. Alleen is het hier wel jammer te noemen dat het ineeens stopt.

Al met al is DasNetz van Elektronische Maschine en prima album om te draaien om daarnaast ook nog wat te doen in huis. Het heeft humor, hier en daar een vreemde wending en vele stijlen uit de electronic hoek komen er op samen. Daarnaast is de productie prima in orde, wel gebied me de eerlijkhied dat het wel een album is waarvoor je in de stemming moet zijn en daardoor niet bij mij op de dagelijkse playlist staat.