Latyrx - The Album (1997)

Label: Solesides

1. Latyrx (5:47)
  2. Say That (3:43)
  3. The Quickening (The Wreckoning Part II) (5:02)
  4. Balcony Beach (5:31)

met Joyo Velarde

5. Live 90.3 '94 (1:26)
  6. The Muzappers Mix (4:12)
  7. Funky Granules (1:51)
  8. Bad News (2:47)
  9. Off (With) Their Heads (Be Prompt) (3:02)
  10. Interlude (0:26)
  11. Burnt Pride (6:53)
  12. Scratchapella (0:24)
  13. The Wreckoning [Live 45 Mix] (2:47)
  14. Burning Hot in Cali on a Saturday Night (3:34)

met Blackalicious

avatar van thomzi50
Ben er nog niet helemaal uit wat ik het geef, maar een sterke plaat vind ik het zeker. Gek dat het album slechts 2 stemmen en 0 berichten heeft; Het is eigenlijk heel erg wat te verwachten viel van deze stal: erg sterk geproduceerd, goed sfeertje, fraaie raps en in geen enkel opzicht iets op aan te merken. Ik begin met 4*

avatar van waxs
Inderdaad, vooral met de indrukwekkende producties en rhymes. O.a. productiewerk van DJ Shadow, Chief Xcel en uiteraard Lyrics Born himself. Voor mij erg opvallend omdat Shadow eigenlijk pas ze echte doorbraak het jaar hiervoor had en Blackalicious pas 3 jaar later voor het grotere publiek animo vond. Kortom toffe samenwerkingen tussen een aantal grootheden.

avatar van thomzi50
Je moet nog even stemmen waxs

avatar van waxs
thomzi50 schreef:
Je moet nog even stemmen waxs

Oja vergeten, ehh, zit dicht tegen de 4,5 aan maar ik hou het voorlopig dan op 4*, dan kan ik het eventueel later nog verhogen.

avatar van P Jay
Speciaal album dat enkele sublieme momenten kent. Het is vrij experimenteel maar eens je je echt in het album en de flows van Lateef en Lyrics Born hebt ingeleefd dan valt dat al bij al best mee! De beats zijn erg verzorgd en bezitten een moeilijk te beschrijven sfeertje dat een ideale voedingsbodem is voor de unieke MC's. Zelden klonken MC's zo natuurlijk of ze nu "conventioneel" rappen of volledig een onbewandelde experimentele toer opgaan. Hun stijl is gevarieerd en origineel en gaat hen prima af.

Dit album was naar verluidt een belangrijke mijlpaal in de West Coast underground-scene en zelfs een heuse klassieker. Voor mij is dit album echt sterk met enkele geniale hoogtepunten (Say That, The Quickening, Balcony Beach, Bad News,...) maar toch staan hier niet zoveel échte songs op is niet ALLES 100% mijn meug, waardoor een 4,5* misschien nét iets te hoog gegrepen is.

Voor nu een dikke 4 sterren voor dit originele album dat de grenzen van ademhaling, rijmstructuur, intonatie, samplegebruik, onderwerpen,... duidelijk aftast. Erg vooruitstrevend album, en dat in '97!

RedLightCityBoy
P Jay schreef:
Erg vooruitstrevend album, en dat in '97!

Bay Area hiphop eind jaren '90 stond juist bekend om het vooruitstrevende.

avatar van Kill_illuminati
Ik kende dit album niet totdat ik hem vandag bij Allmusic zag staan als Album of The Day. Hier ga ik achter.

avatar van Shelter
wel aardig maar minder dan blackalicious, het is zeker geen straf om deze plaat uit te zitten maar ik vind het ook niet super overweldigend of zo. 3,5*

avatar van Harderwiek
Wow, The Quickening. Wat een track!