Movement (2008)

geen stemmen

Rusland
Electronic
Label: Absetzer

1. CREAK Exit COMA - In Shade Of... (4:29)
  2. Protuberanzed - Orbital Neutron Bombs (3:31)
  3. Psy Virus - Killer with a Chainsaw (4:16)
  4. Gewaltakustik - Feuer [Death-On-Saturday-mix by NeonDark] (3:28)
  5. IN[TOXIN] - From Human to Cyber [Cyborg Dance Version] (5:12)
  6. Panicforce - Gigabytes of Ones & Zeroes [Rhythmic Version] (4:15)
  7. Teknolust - Digital Forest (5:18)
  8. t_error 404 - Movement (6:26)
  9. NaRick - Heroin (4:22)
  10. Heretic - Awakening (4:56)
  11. The INNIT Project - Korrozion (6:13)
  12. t_error 404 Vs Psy Virus - This Is Not Power Noise (4:42)
  13. Sy9 - Scorpion (6:14)
  14. Seclorance - Tarsus [Scapegoat Mix] (0:42)
  15. Employed Destructor - Enemies Around (7:51)
  16. Uior - Anko (4:56)
lambf
Mijn eerste kennismaking met het Absetzer net-label. En geheel niet onprettige ervaring. Zoals de ondertitel al aangeeft krijgen we hier te maken met Power Noise uit Rusland. Met In Shade Of... hebben we een goede inleiding op het geheel. Enkele Industriële geluiden vergezelt op een trage maar niet al te zware beat. De wanhopige, psychotische schreeuw sample is een uitstekende sfeermaker.

Verwacht echter niet meteen alles vernietigende, destructieve nummers. Nee, Absetzer heeft hier en daar gekozen voor de wat meer subtiele aanpak. Waar er in Orbital Neutron Bombs erg speels word omgegaan met de beats en waar de Sciencefiction keyboardklanken hier en daar voor een frisse afwisseling zorgen, gaat het met Killer With A Chainsaw al snel richting de vernietiging, thans, op eerste gezicht. Het spannende intro welke ons tot een climax zou moeten moet brengen zit er net niet helemaal in. Daarvoor zijn de beats net niet hard genoeg voor. Verder zit er een heel lelijk blikkerig rateltje in het nummer verstopt, waardoor de luisterwaardigheid van dit nummer niet heel hoog ligt. De meneer krijgt uiteindelijk door dat hij zijn beats los moet laten uit de bassis van het nummer, maar helaas is het daar toch net even te laat voor.

Helaas moeten we er aan geloven, maar Feuer (Death-On-Saturday-Mix by NeonDark) begint toch wel tegenvallend. Zwakke druppelende bassen die ver naar de achtergrond gemixt zijn, Russische sample waar geen soep van te maken is en de energie die zich niet wil laten voelen. Ik ben blij dat From Human to Cyber [Cyborg Dance Version] het nietszeggende nummer weet weg te spoelen. Hoewel het nummer niet hard genoeg ingemixed is, en dan vooral de beats, zodat een groot deel van de energie verloren gaat, is het niet verkeerd om naar te luisteren. Er valt heel wat te genieten als je houd van afwisselende nummers. Er gebeurd een hele hoop in, en de gotische melodie ligt zeker niet verkeerd op de maag.

Bij Gigabytes of Ones & Zeroes [Rhythmic Version] had ik in het begin even het gevoel dier met een EBM nummer te maken gaan krijgen, en dit is du ook gewoon een EBM nummer. Die sfeervolle keyboardklanken in het begint, de toch wel zachte (wel rauw gelukkig) beats, de Duitse zang, perfecto combinatie. Helaas blijkt dit ook het enige te zijn wat er voorgeschoteld wordt. Om nu te zeggen dat Digital Forest de nare smaak van het vorige nummer weet te vergeten is een beetje veel gezegd. Het nummer leunt, in tegenstelling tot de meeste nummers hier, op pure Hardcore-beats. Hier zijn sfeervolle keyboardklanken, ratelende ratels en snerende, snijdende lijnen aan toegevoegd. Wel leuk, maar niet echt verschillend met het oude werk van Uncivilized World. Behalve dat het mischien hier en daar wat meer naar de techno neigt qua feel.

De beste ontdekking op deze verzamelaar, en ook op het label Absetzer, is Vladimir Cherepanov, ook wel t_error 404 - let op, een kleine t. Hoewel het begin van het nummer heel me erg deed vrezen dat het weer een EBM nummer zou gaan worden, zijn de beats die invallen nadat de melodie is uitgewerkt een stuk harder en noisyer dan dat. Heerlijk hard en rauw. Hoewel het begin wel aardig is, komt het nummer gaandeweg steeds meer op gang en worden de beats losser en dus steeds heftiger. De sample deed me hier niet zo veel en ik moet toegeven dat dit bij lange na niet het beste nummer van hem is. Het einde van het nummer is wel erg goed en waarschijnlijk het beste stukje muziek op deze verzamelaar. Oncompromisloos, meedogenloos en vermorzelend doch wonderschoon. Heroin begint zoals een nummer van Prurient zou kunnen beginnen, met een harde, hoge piep maar wel met gevoel. Van de beat die na 11 seconden de kop opstak was ik wat minder gecharmeerd, een beetje te plat. Heel eventjes laat zich een hardere "drillboor" beat zich even zien, maar toch gaat het nummer weer verderop zijn eigen vertrouwde bassis. Vanaf 1 minuut gooit hij er zoveel distortion overheen dat het gewoon richting de Power Electronics zou gaan, zij het niet dat we nog genoeg van de beats en rateltjes te horen krijgen. Af en toe wil de beat zich los maken en slopend uithalen, maar helaas houdt NaRick dit teveel tegen.

Awakening begint alsof er een microfoon in een bijennest is gestoken, waarna er later een beat aan toe gevoegd worden. Toch krijgen ze de bijen niet dood en blijven ze maar zoemen. Eigenlijk vind ik de beat hier niet zo veel toevoegen, of in ieder geval, de beat die op de voorgrond bezig is. De tempowisselingen hadden hier ook niet zo gehoeven van mij. De beat van Korrozion loopt tegen een muur op, krijgt het steeds lastiger om zich voort te bewegen en ziet genoodzaakt om te moeten stoppen. Die muur bleek een horrosample te zijn, en aan de andere kant van de muur bleken de noisy layers te liggen. De beat gaat traag maar doet gestaag zijn werk, lekker rauw en slepend, maar heeft geen vernietigende verwerking. bij ongeveer de 2e minuut lijken de beat en de noise een beetje uit elkaar te lopen, maar al snel hervinden ze elkaar alweer. Onderweg hebben ze ook nog een ratel mee genomen, maar helaas blijkt deze een te blikkerig geluid af te geven. Gelukkig is het maar kleinigheid, dus echt deren doet het niet. De claps voor de 3e minuut vind ik daarentegen wel irritant en helaas gaat het nummer daarna wat minder sterk verder. De beat gaat uptempo en kijgt wat meer variatie, maar daardoor is het niet meer zo lekker relaxend. Op het einde is de beat Noisy en hard genoeg om me toch nog te overtuigen. Maar ik zeg niet dat je de hardcore er moeilijk in terug zal gaan horen.

De grootste verassing van deze verzamelaar is toch wel Scorpion. Je komt namelijk niet elke dag een kloon van Elektroplasma tegen. Ik twijfel ten zeerste of dit eigenlijk niet Elektroplasma is onder een andere naam. Het klinkt wel heel erg hetzelfde, alhoewel Elektroplasma soms nog schrapender is. Voor degene die niet weten hoe Elektroplasma klinkt, verwacht een traag en sludgy Industrial nummer, zeg maar breakbeat Power Noise vertraagd en gemangeld door en betonmolen. De beats zijn hier dus niet loeihard, maar wel erg sfeervol en wollig. Geweldig nummer, er mogen wel meer van dit soort nummers geproduceerd worden. Dat geld niet voor Tarsus [Scapegoat Mix], welke een tegenvaller is. Niet heel slecht, maar het is te slap, te weinig uitdagend. Hoewel de industriële ratels en sneren erg lekker klinken, had de ambient wel weg gelaten mogen worden. Misschien goed voor de variatie, maar ik kan er niet van genieten. Brr, geef mij maar rauwe beats in plaats van glijdende ambient.

Helaas is ook Enemies Around een nummer welke ik niet helemaal lekker vind. Denk aan het nummer van Sy9, maar dan gevuld met een iets aanwezigere en sturende beat. Wat me nog het meest tegenvalt is dat de beat niet slecht klinkt, maar wel te saai is om een nummer als deze te dragen. Verder vind ik het ook bedenkelijk dat pas vanaf 3:30 het pas een beetje interessant begint te worden door de toevoeging van de Drum 'n' Bass achtige ratel, alhoewel die steeds word overgenomen door andere geluiden. Naar het einde toe word het nummer wat rumoeriger, maar overtuigen deed me het niet. De verzamelaar sluit gelukkig met Anko niet verkeerd af. Niet snel, niet speels - doch wel een klein beetje - niet loeihard, niet verwoestend, maar gewoon lekker traag, snijdend, scheurend, schapend, kraakend en lichtjes beukend. Ik ben alvast overtuigd van de kwaliteiten van sommige producers op deze verzamelaar. En ook van het label heb ik al meerdere dingen gehoord die me niet tegenvielen. Dit laat toch zien dat Rusland zich muzikaal steeds meer aan het ontwikkelen is.

Voor degene die nieuwsgierig zijn geworden, deze verzamelaar is gratis te downloaden - Absetzer is een Netlabel - maar ook gewoon vanaf Last.Fm te beluisteren.
Download MP3: http://absetzer.alter-x.net/production/ab004-va-movement-2008.zip
Download FLAC: http://absetzer.alter-x.net/production/ab004-va-movement-2008-flac.zip
Last.FM Stream: http://www.last.fm/music/Various+Artists/Movement