Noordkaap - Een Heel Klein Beetje Oorlog (1992)

Belgiƫ
Label: Mercury

1. Engel (4:22)
  2. Harde Tijden (2:08)
  3. Een Heel Klein Beetje Oorlog (3:26)
  4. God=Gaspedaal (4:35)
  5. Hoopvol (3:20)
  6. Het Komt voor in de Beste Families (3:34)
  7. Vroegerhater (2:57)
  8. Handen Omhoog (4:58)
  9. Desperado (3:33)
  10. Wat Is Kunst? (3:07)
  11. Jazeker (3:42)
  12. Als Ik 's Nachts door Veerle Rijd (3:05)
avatar van c-moon
Heerlijk album van de formatie rond Stijn Meuris. Toch een dikke tien jaar Vlaamse rock'n roll van de bovenste plank... en dit tweede album van de formatie was een voltreffer van formaat. Met knallers zoals "Wat is kunst"?, "God = Gaspedaal", "Harde Tijden", en "Vroegerhater"; intelligente Vlaamse Hard Rock 'N Roll van topniveau... Of de prachtige ballads zoals "Een Heel Klein Beetje Oorlog" en "Het Komt Voor In de Beste Familes"...

De teksten van Stijn Meuris zijn telkens subliem. Niet altijd al te opgewekt, de melanchollie en wanhoop, dramatiek en ironie zijn nooit ver weg... En vaak worden ook waarheden als een koe verkondigd, al dan niet serieus bedoeld..

"Wat is kunst? de blik in haar ogen.. dàt is kunst"

"zou een heel klein beetje oorlog dan niet beter kunnen zijn dan die luidgesproken woorden en die nachten van de pijn"

"ja, ik ben mijn mensen kwijt, dromend, dromend door de nacht, ik word weer eens niet verwacht... "

Een mens wordt niet altijd vrolijk van Meuris' teksten, maar om nu een koord te gaan nemen, nee.. dat zo erg is het allemaal nu ook weer niet

Met dit album werd bevestigd wat al menig muziekliefhebber een tijdje vermoedde... Deze band Hàd het! De plaat zette de band dan ook voorgoed op de Vlaamse Rock 'N Roll kaart.. dan stonden ze op hetzelfde hoge niveau waarop toen The Scabs, na een veel langere carrièrre daarvoor te ijveren al stonden: de absolute top, de crème de la crème van de Belgische rockscene...

En nog veel meer moois zou volgen...

EVANSHEWSON
Formidabel album, met de hemelse songs Het Komt Voor In De Beste Families, Eeen Heel Klein Beetje Oorlog, Engel, Vroegerhater, Wat is Kunst... ach misschien wel hun beste en meest consistente album ever?

****

P.S. Als ik 's Nachts door VEERLE rijd; Veerle is geen meisje...

maar een gemeente tussen Geel en Diest.

avatar van Omsk
Een hele goede Nederlandstalige plaat.

Nou ja, niet als ze over motors gaan zemelen, want dan krijg ik Normaal-flashbacks. Maar zo'n schitterend claustrofobisch lied als Een heel klein Beetje Oorlog compenseert dat ruimschoots. Ook Het Komt Voor In De Beste Familie is een beklemmende uitschieter.

En dan zijn er ook nog wat nummers waarop ze wat meer willen rocken. Hoe pakt dat dan uit? Nou, eigenlijk heel goed. Vooral nummertje tien. Ik kan me voorstellen dat Meuris op een dag de een gallerij liep en zich ineens de vraag stelde: WÁÁÁÁÁT is kunst? Hysterische zang is het mooiste op momenten dat je het niet verwacht.

Goede band, en als hun opvolgers beter zijn zou ik daar ook zeker achteraan moeten.

flebbie
Jazeker ***
Veerle ****

eindoordeel: ***1/2

Nieuwstad
prachtig album! lekkere rauwe stem

Wel leuk om 26 jaar later nog es iets over Noordkaap te schrijven.
Wat een geweldige band was dit. Vooral dit album, en Gigant, behoren voor mij nu nog tot het beste wat aan er aan nederlandstalige muziek is gemaakt. Absolute top !
Na al die jaren nog steeds de moeite om te draaien, vooral vanwege een aantal ijzersterke songs die hierboven meerdere malen zijn genoemd.