Elmer Bernstein - The Great Escape (1963)

Score
Label: United Artists

1. Main Title (2:07)
  2. Premature Plans (2:08)
  3. Cooler and Mole (2:26)
  4. Blythe (2:13)
  5. Discovery (2:54)
  6. Various Troubles (2:40)
  7. On the Road (2:54)
  8. Betrayel (2:05)
  9. Hendley's Risk (2:24)
  10. Road's End (2:00)
  11. More Action (1:57)
  12. The Chase (2:48)
  13. Finale (3:14)
avatar van Thunderball
Hier vorige week de 3cd versie van Intrada van gekocht.

Vergeet alle andere versies incl de hierboven vermelde, dat zijn afgeleiden van het oorspronkelijke vinyl album uit 1963, wat niet de originele muziek bevat, maar een speciaal voor de plaat geselecteerd half uur met opnieuw opgenomen tracks.

Intrada bracht in 2011 echter de complete score uit op de eerste twee schijfjes en als bonus nog het album op het derde schijfje.

De originele muziek is zoveel beter dan het opnieuw opgenomen gedeelte.

Ik had jarenlang de soundtrack LP, maar het was mij nog nooit opgevallen dat het niet de originele score was, wel vond ik het stukken minder mooi en opwindend, dan wanneer ik de film bekeek. Nu weet ik waarom.

De eerste cd (met zo'n 40 min.) bevat ongeveer de eerste helft van de film, die nagenoeg geen actie bevat en dat is in de score dan ook goed te merken, je hoort hier vooral variaties op het maintheme en de wat meer duistere muziek, terwijl schijfje 2 (met zo'n 50 min.) dan het meer actierijke tweede gedeelte vertegenwoordigd.
Vooral de muziek waarbij Steve McQueen op de motor aan het rijden en stunten is springt er uit en is wat mij betreft het aller opwindendste van de gehele score.

Voor The Great Escape componeerde Bernstein zo'n 90 minuten aan score en deze is geheel op de eerste twee schijfjes terug te vinden.
De opnieuw opgenomen muziek van ruim 30 minuten staat geheel op schijfje 3.

Deze Intrada uitgave is de enige versie die je van deze filmscore moet hebben, alle anderen vallen hierbij in het niet.

Aanrader! 4,5 ster.