Willem Vermandere - Willem Vermandere (1971)

Belgiƫ
Folk
Label: Decca

1. Blanche en Zijn Peird (4:55)
  2. Kasteel van Schelpjes en Zand (3:50)
  3. Geestelijk Minneliedje (4:00)
  4. Piere de Beeste (3:56)
  5. Mijne Velo (4:45)
  6. Van Mijn Groot Verstand (7:00)
  7. De Zotte Keunink (3:08)
  8. Gebed (4:16)
  9. Fredo en Marcello (4:33)
  10. Jezus op D'eerde (3:34)
avatar van krosnicky
mijn overbuuren zijn familie van willem ik ken enkel het liedje blancehe en zijn peird wat ik een ongeloofelijk prachtig nummer vind

avatar van Madjack71
Na ...een simpel lied, is dit het 2de werk van Vermandere dat ik geluisterd heb. Meer roots folk dan het eerder genoemde album, maar wel met de klassieker Blanche en Zijn Peird. Vooral de instrumentatie is soberder en dat voor een heel album is iets waar ik meer voor in de stemming moet zijn.

Gisteren deze prachtige artiest opnieuw gehoord in Zundert. Niet de eerste keer, al een paar keer bij een optreden van Willem geweest. Altijd mooie, intieme optredens, vergezeld met 2 of 3 zeer goede muzikanten. Hij is intussen 79, een oude man en dat begin je ook wel te merken. Hij was lang niet meer toonvast, het was soms erg vals en ook moeilijk te volgen. Maar zoals de rest van het publiek vergeef je dat en kun je genieten van mooie liedjes en verhalen, met humor. Voorgaande optredens vond ik persoonlijker en gevoeliger. Nu weer eens deze oude plaat gedraaid, Willem zingt met de optredens liedjes van al zijn platen. Op deze plaat is Willem eigenlijk nog meer een folk zanger die liedjes zingt in het Westhoekse dialect. De stem is veel beter, klarinet heeft nog geen rol. Op deze plaat staat een bekend nummer 'Blanche en zijn peird' en verder ook een paar pareltjes. Zoals in zijn hele carrlere zitten er ook weer nummers die gaan over het geloof, enerzijds zal Willem daar nooit afstand van doen, maar altijd met een wat kritische humoristische kijk op wat de kerk er van gemaakt heeft. Willem is nog redelijk serieus op deze plaat, het zijn echt portretjes uit de Westhoek. Zeker in later jaren worden zijn teksten ook politieker, een afkeer van de het rechts nationalistisch gedachtegoed is dan duidelijk aanwezig. Maar hier is Willem nog een 29 jarige artiest, niet de 79 jarige wijze bard.
Een mooie plaat , waar Willem cither en accordeon, gitaar bespeelt. Jan Dewilde speelt trouwens bas. Piere de Beeste zong hij gisterenavond ook, maar op deze plaat klinkt het toch wel beter.