Nina Simone - To Be Free (2008)

Alternatieve titel: The Nina Simone Story

Jazz
Label: Legacy

1. Mood Indigo (4:00)
  2. I Loves You Porgy (4:08)
  3. My Baby Just Cares for Me (3:35)
  4. Nobody Knows You When You're Down and Out (2:38)
  5. You Can Have Him (5:54)
  6. Wild Is the Wind (3:32)
  7. Trouble in Mind (5:33)
  8. When Malindy Sings / Swing Low Sweet Chariot (5:38)
  9. See Line Woman (2:35)
  10. Pirate Jenny (6:37)
  11. Don't Let Me Be Misunderstood (2:44)
  12. I Put a Spell on You (2:33)
  13. Ne Me Quitte Pas (3:34)
  14. Feeling Good (2:53)
  15. Four Women (4:24)
  16. My Man's Gone Now (4:16)
  17. I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free (3:08)
  18. To Love Somebody (2:37)
  19. Sunday in Savannah (3:16)
  20. Backlash Blues [2005 Remix] (3:32)
  21. Mississippi Goddam [Unedited Version from Original Live Concert] (6:53)
  22. In the Morning (2:41)
  23. Ain't Got No / I Got Life [Previously Unreleased Alternate Version] (2:55)
  24. Do What You Gotta Do (2:59)
  25. Seems I'm Never Tired Lovin' You (3:01)
  26. Just Like Tom Thumb's Blues [Original Master / Mix] (4:48)
  27. The Times They Are a Changin' (5:53)
  28. Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is a Season) (3:39)
  29. The Other Woman (6:01)
  30. I Think It's Going to Rain Today (4:44)
  31. Save Me (3:33)
  32. Revolution (6:20)
  33. To Be Young, Gifted and Black [2005 Remix] (2:49)
  34. Black Is the Color of My True Love's Hair [Music from the Original Motion Picture Soundtrack] (3:21)
  35. Westwind (8:46)
  36. Who Knows Where the Time Goes (4:57)
  37. Suzanne (5:02)
  38. No Opportunity Necessary, No Experience Needed (4:49)
  39. Just Like a Woman (4:50)
  40. Here Comes the Sun (3:33)
  41. Tanywey (3:26)
  42. Funkier Than a Mosquito's Tweeter (5:15)
  43. My Sweet Lord / Today Is a Killer (18:17)
  44. Let It Be Me [Live] (5:00)
  45. Poppies (4:44)
  46. Mr. Bojangles (4:51)
  47. I Want a Little Sugar in My Bowl (5:45)
  48. Nina (4:13)
  49. Zungo (4:17)
  50. Baltimore (4:38)
  51. A Single Woman (3:32)
Dit is met gemak de allerbeste verzamelaar van Nina Simone. Niet alleen vanwege zijn uitstekend gekozen album- en singletracks, maar ook door de een enkele alternatieve versie en vooral de bijzonder sterke live nummers die geselecteerd zijn, ook een belangrijk onderdeel van haar werk. Eén van de live hoogtepunten is Revolution. Hierboven staan overigens de live tracks niet aangegeven.
Eigenlijk is het 3 CD's vol met hoogtepunten aaneengeregen. Leidend is de schitterende stem van Nina Simone en regelmatig ook haar fraaie pianospel. Zoals het hoort bij Simone, staan al de door haar gebruikte stijlen erop. Van Jazz, naar soul, via pop naar gospel.
Een goed voorbeeld van de prima selectie zijn de drie nummers van het album I Put A Spell On You die achter elkaar staan: de titeltrack, Ne Me Quitte Pas & Feeling Good. En als je al een nummer mist, dan vind je die vaak als live track terug. Maar zelfs hier zul je, gezien haar uitgebreide catalogus, eigen favorieten missen. Maar dan nog: het is werkelijk subliem wat je hier achter elkaar te horen krijgt. Een absolute aanrader dit To Be Free!

avatar van thelion
@ west niets aan toe te voegen, hear hear...............

avatar van Rudi S
west schreef:

Sinnerman , maar goed een prachtige selectie zeker 5 sterren waard.
Ik vraag mij bij dit soort verzamelaars wel altijd af, als je Nina zo goed vindt dat je bijna 4 uur muziek gaat aanschaffen, heb je dan niet de kast al vol staan (ik wel)?

Ja, maar het mooie van To Be Free is dus dat er ook veel opstaat wat je dan toch niet hebt, of weer net anders uitgevoerd.