Gloria Jones - Windstorm (1978)

1 stem

Soul
Label: Sidewalk

1. I Ain't Going Nowhere * (3:42)
  2. High * (2:00)
  3. Tell Me Now * (2:57)
  4. Tainted Love * (2:39)
  5. Cry Baby * (3:09)
  6. Get It on Pt.1 * (3:20)
  7. Go Now * (3:41)
  8. Would You Like to Know * (3:33)
  9. Get It on Pt.2 * (3:48)
  10. Drive Me Crazy (Disco Lady) * (3:10)
  11. Sailors of the Highway * (2:11)
  12. Stagecoach * (3:00)
  13. Bring on the Love (Why Can't We Be Friends Again) (7:02)
  14. Windstorm (4:00)
  15. If the Roses Don't Come (In Spring This Year) (3:38)
  16. Blue Light Microphone (4:54)
  17. Hooked on You Baby (4:15)
  18. Vaya Con Dios (3:52)
  19. Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me (Don't Say Goodbye) (4:36)
  20. Woman Is a Woman (4:09)
avatar van Angelo
‘Windstorm’ werd uitgebracht na een –op z’n zachtst gezegd– turbulent jaar. In 1977 verloor haar partner Marc Bolan (T-Rex) zijn leven door een auto-ongeluk. Een auto-ongeluk die zij veroorzaakte, want ze was de bestuurder van de betreffende auto. Zelf verloor Gloria ook bijna haar leven door het ongeluk. Ze lag zelf een aantal dagen in kritieke toestand in het ziekenhuis en wist ze pas van het overlijden van haar partner, op de dag dat hij werd begraven. Toen Gloria’s toestand stabiel was, mocht ze het ziekenhuis verlaten en kwam ze erachter dat fans van Marc alle bezittingen hadden geplunderd en meegenomen. Aangezien Marc en zij nooit getrouwd waren, had ze geen recht op de erfenis en kreeg ze slechts £ 10,000, zoals werd bepaald in het testament van Marc, dat dateerde uit 1973. Met dat geld vertrok ze en keerde ze met haar zoontje huiswaarts naar Los Angeles. Een jaar later verscheen ‘Winstorm’, een eerbetoon aan ‘haar’ Marc, zoals te lezen valt op de achterkant van de hoes. Hoewel je met deze plaat (extreem) dramatische nummers zou verwachten, krijg je hier prachtige en pure nummers voorgeschoteld. Enkele teksten zijn droevig, maar de sfeervolle en volle arrangementen zijn alles behalve langdradig en/of treurig neem bijvoorbeeld de cover ‘Vaya con dios’, qua tekst natuurlijk intens droevig maar qua arrangement juist swingend. Alleen vind ik die versie juist ietwat minder geslaagd. Mede door de oprechtheid en achtergrond waardoor dit album tot stand kwam, is dit echt een geslaagde plaat geworden. Lang niet alle nummers zijn overigens wat betreft tekst droevig, bepaalde nummers gaan namelijk over liefde. ‘Windstorm’ is een prima combinatie van de latere disco en soul sound met hier en daar wat funk-invloeden. De twaalf nummers die hier overigens zijn aangegeven als bonustracks, zijn de nummers van het album ‘Vixen’, het zijn dus eigenlijk geen bonusnummers maar het gaat hier om een compilatie-album van 2 LP’s op 1 CD.