Formes Nouvelles - Elements 1981 - 1984 (2008)

Frankrijk
Label: Secondhand Daylight

1. It's No Time (1:30)
  2. Next (3:27)
  3. Anyway (2:23)
  4. The Perfect Fall (2:33)
  5. Heroes Want to Die (3:24)
  6. Desire (2:38)
  7. Present and the Lost (4:45)
  8. Greece on the Morning (4:49)
  9. The Sun Never Lies (5:03)
  10. War (3:45)
  11. Colours Now (4:21)
  12. Colony (5:06)
  13. Lo-Fi Technology (3:47)
  14. Voices and Cries (5:11)
  15. A Dying Hope (5:39)
  16. Ice and Honey (7:49)
avatar van reptile71
Schitterende collectie met al het materiaal erop van Franse new wave/post-punk band Formes Nouvelles. Onheilspellende sfeertjes, galmende zang, gierende gitaren, vette basloopjes en statische drumgeluiden. Wat wil een mens nou nog meer? Een echte must-have voor elke liefhebber wat mij betreft.

avatar van azra
Jammie. Dit is wat anders dan ik normaal uit Frankrijk gewend ben. De afgelopen dagen heb ik mij wat meer verdiept in de Franse Cold-wave scene. Dat is duidelijk heel andere koek, daar speelt de gitaar een kleine rol en is het belangrijkste zo ijzig mogelijk te klinken met zang en etc. Bij deze new wave/ post punk plaat is dat duidelijk niet zo. Hier is het geheel, met stem + gitaar in de belangrijkere rollen, toch net iets meer to the point. Ik moet zeggen dat hier echt enkele pareltjes op staan.
Qua lyrics zijn ze misschien niet een van de toppers uit Frankrijk (alhoewel sommige nummers toch wel krachtig zijn
Ice And Honey :
ice and honey
spent my soul
live there
being somewher
death is a big cat purring with satisfaction
cool warm afternoon
winter shades
inside
anyone but you
remain intime
where are you now?
all is gone
I miss you')
maar als je deze cd aan 't beluisteren bent dan boeit het je geen ene flikker (excuses voor het taalgebruik, maar zodra je het hoort dan snap je me) Het past allemaal zo goed in elkaar, de zachte tonen, die tonen dat een gitaar emoties heeft, de stem, die krijsend, huilend en bitterzoet kan overkomen (met soms toch wel een aangenaam accentje).
Ik moet niet vergeten te vermelden dat dit toch ook wel soms enkele lichte gothische/ dark wave - neigingen heeft. Het is allemaal vrij zwaar, maar omdat veel nummers in het begin met een dikke 2 minuten zijn afgelopen valt het toch iets lichter dan het echt zware werk. Verbaasd ben ik ook dat eigenlijk niemand deze band kent, en dat ze niet zijn doorgegroeid tot een van de beste Franse bandjes. Ik denk dat ze vrij ver gekomen konden zijn. Maar zoals vaker in het Franse landje, speelt taal toch wel een belangrijke rol en was de gemiddelde Fransman uit 1980 niet echt bezig met het prachtige uit Engeland afkomstige new wave genre.
64 minuten lang duurt deze cd. Ik vind hem goed op te delen in 2 x 8 nummers met als eerste 8 nummers de wat bekendere nummers van deze band en de andere 8 die nog bekend moeten worden. Ik ben lange tijden niet zo enthousiast geweest over een cd. Dit is een ontdekkingsreis die je niet met 1 x beluisteren hebt ontdekt (gelukkig! zo hoor je iedere keer iets wat je de vorige keer niet gehoord had).

Sheplays
Deze cat is ook aan het spinnen van tevredenheid, dankzij een tip van Azra en de speedy service van SfS! Bij vlagen doet het me denken aan Reptile71.....het moet niet gekker worden