Tri Yann - Le Pélégrin (2001)

Frankrijk
Folk / Rock
Label: Marzelle

1. I Rim Bo Ro (3:37)
  2. Je M'en Vas (4:08)
  3. Le Chasseur de Temps (3:59)
  4. Keenan's Pub (4:31)
  5. Les Filles d'Irlande (3:35)
  6. La Geste de Sarajevo (4:51)
  7. Korantenig (4:36)
  8. Fransozig (3:43)
  9. Maïawela (2:20)
  10. Buvons Vin de Clisson (1:31)
  11. Gwerz Porsal (4:59)
  12. L'Ulm Merveilleux (3:12)
  13. De Nivôse en Frimaire (5:44)
  14. A Matine à La Télé (3:49)
  15. Kas-abahr en Okitania (4:45)
  16. Dansons La Listériole (3:31)
  17. L'Arrivée à Compostelle (5:32)
De titel klopt echt van deze plaat, le pélégrin. Een niet bestaand woord, maar een samenvoeging van twee woorden peregrin en pelerin. Peregrin is een vrij man in bezet gebied, een vrijbuiter en pelerin iemand die op pelgrimage gaat (pelgrim). Het duurde zes jaar voordat Tri Yann na het bijzonder sterke Portraits opnieuw een plaat maakte, een concept album. We volgen een zekere Ian Angus die op bedevaart gaat. Hij start in Lewis (eiland bij de Hebriden) en reist zo een aantal 'keltische' landen door: Schotland, Ierland, Bretagne, Gallicië om uiteindelijk uit te komen in Santiago de Compostella. Vanzelfsprekend zijn er vele ontmoetingen op de reis en daar gaan de nummers ook over. Alle nummers zijn geschreven door de groep zelf. Eén van de Yann's was vanwege gezondheidsproblemen tijdelijk uit de groep, zangeres Bleunwel Melvel (Belshama) heeft hem in die tijd vervangen en zingt ook op deze plaat soms nog mee. De plaat verkocht redelijk in Frankrijk 50.000 stuks. Het is een sterke plaat van Tri Yann, ze doen waar ze goed in zijn. Mooie nummers maken, een prima begeleiding (akoestisch en elektrisch), goede samenzang en een goed verhaal. De groep kan teren op de drie Yannen en verder nog een aantal trouwe leden, die topmuzikant zijn. Een waardige opvolger van Portraits.