menu

Michel Legrand - The Thomas Crown Affair (1968)

mijn stem
4,38 (4)
4 stemmen

Frankrijk
Score
Label: United Artists

  1. Theme from the Thomas Crown Affair (The Windmills of Your Mind) (2:21)

    met Noel Harrison

  2. Room Service (1:37)
  3. A Man's Castle (2:39)
  4. The Chess Game (5:55)
  5. Cash and Carry (2:34)
  6. His Eyes, Her Eyes (2:15)
  7. Playing the Field (5:46)
  8. Moments of Love (2:17)
  9. The Boston Wrangler (2:47)
  10. Doubting Thomas (3:47)
  11. The Crowning Touch (2:57)
  12. Theme from the Thomas Crown Affair (The Windmills of Your Mind) (2:21)
  13. His Eyes, Her Eyes (2:14)
totale tijdsduur: 39:30
zoeken in:
4,5
neo
Fransman Legrand werkte op een toendertijd haast vernieuwende wijze samen met regisseur Norman Jewison. Hij schreef zijn score aan de hand van wat ruw materiaal wat hij kon inzien.Grote delen van de film werden gemonteerd naar zijn score. Dat gebeurde toen haast niet. Een recentelijk voorbeeld wat te binnen schiet is Hans Zimmer's The Battle uit Gladiator.Scenes als de heist zelf en de daarop volgende track ''Cash and Carry''; swingende, funky jazz. Ook de energieke koper elementen bij dit soort tracks geven het als geheel dat beetje extra. Mqueen en Dunaway zijn perfect aan elkaar gewaagd, in rollen die een spannend,zwoel schaakspel of kat en muis-spel opleveren. Het koper element drukt deze verhouding uit, als een rode draad door de score heen. Legrand combineert ook perfect jazz met de normale orkest elementen, met veel nadruk op prachtige, romantische melodieen, een tikkeltje gespannen soms.

Speciale vermelding voor de song ''The Windmills of Your Mind'', waarvoor hij de muziek componeerde en de twee Bergman's de tekst. Een Oscar kwam daaruit voort met daarnaast een nominatie voor de score. Hetzelfde truukje werd door de drie uitgehaald voor Yentl, met hetzelfde succesvolle resultaat: weer een Oscar. Het nummer is als de gedachte van een man (MqQueen) die zich alles heeft wat hij maar wil en op zoek is naar gevaar en spanning. Een van de weinige malen dat een song echt effectief werd gebruikt.Bill Conti scoorde de remake, maar had het moeilijk.Toch had deze ook zeer goed werk afgeleverd.Sting deed voor de remake een gooi met hetzelfde nummer, maar sloeg de plank compleet mis.
5 sterren

avatar van Thunderball
4,5
Eindelijk, na vroeger eerst de LP graag te willen hebben en daarna de cd, heb ik de score vandaag eindelijk na al die jaren weten te bemachtigen (Lang leve de Grote Verzamelbeurs!!!).
En hij mag er zijn!!
Dit is een score die ook los van de film een genot is om naar te luisteren, misschien komt hij als luisterplaat zelfs nog wel beter tot zijn recht, omdat je nu niet afgeleid wordt door de beelden, maar je je alleen op de muziek kunt concentreren!
De song The Windmills of your mind is pure klasse en samen met het wat onheilspellende, maar ook hier en daar dreunende, The Boston Wrangler mijn absolute favoriet van de cd.

Snap alleen niet wat de andere versies op het eind van Windmills er bij doen als bonus tracks (hier boven niet vermeld).

4,5 ster!

Gast
geplaatst: vandaag om 10:42 uur

geplaatst: vandaag om 10:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.