El Grupo Nuevo de Omar Rodriguez Lopez - Cryptomnesia (2009)

Label: Rodriguez Lopez

1. Tuberculoids (4:27)
  2. Half Kleptos (3:09)
  3. Cryptomnesia (6:02)
  4. They're Coming to Get You, Barbara (4:08)
  5. Puny Humans (2:31)
  6. Shake Is for 8th Graders (2:12)
  7. Noir (3:44)
  8. Paper Cunts (2:51)
  9. Elderly Pair Beaten with Hammer (2:03)
  10. Warren Oates (4:55)
  11. Fuck Your Mouth (0:23)
Deze man is wel heel druk bezig dit jaar!

avatar van Sybrand
Gelimiteerde vinyl besteld.

De twee trailers klinken goed. Die trailers zien er ook goed uit trouwens, met name de tweede.

Binnen 10 dagen op het internet.

avatar van Sybrand
Sterker nog: nu al! Het album is gisteravond uitgelekt.

Na een keer beluisteren gematigd positief. De tweede helft van het album vind ik een stuk sterker dan de eerste nummers.

Heel sterk album. Vergeleken met The Mars Volta zijn de heren de donkere kant opgegaan met deze plaat.

Idioot album dit. Heb me nooit echt bezig gehouden met Lopez, maar ik kan niet ontkennen dat het een erg goed muzikant is.
Zach Hill daarentegen, daar heb ik heel wat respect voor. Vreselijk goed drummer.

Dit album heeft dus half Hella en half TMV bij elkaar en het levert dit super album op.
Hill blijft zoals gewoonlijk weer doorhakken en Lopez gooit daar wat spastische gitaarpartijen doorheen. Cedric krijgt het ook nog voor elkaar om er zang doorheen te gooien, vrij knap.

Waar TMV vaak vol zit met space jams, jazzy stukken (met sax) en weirde time signatures, is dit vooral vrij hyperactief hakken. Dit komt voor een groot deel door Hill, die maar door blijft meppen, maar het project is zo gewoon gemaakt. Een stuk rechtlijniger en een stuk agressiever, erg fijn.

avatar van Nightrider
De titels van de nummers nemen een beetje Frank Zappa-achtige vormen aan. Nou is de muziek natuurlijk ook niet volledig ongerelateerd. Hoewel dat, als ik de vorige lezer mag geloven, vooral bij The Mars Volta een juiste vergelijking lijkt te zijn en dus niet bij deze El Grupo Nuevo.

Voor mij is de combinatie Bixler en Rodriguez toch wel de meest magische, of dat nou bij At the Drive-In of The Mars Volta is. De soloprojecten van Omar zijn zeer genietbaar voor me, maar doen toch onder voor alles wat in combinatie met Cedric's zang is geproduceerd. Daarom ben ik ook zeer benieuwd naar dit nieuwe project dat voor mij redelijk uit de lucht kwam vallen. Ik ga er naar op zoek en kom hopelijk spoedig terug met een oordeel.

avatar van smash016
"Puny Humans", is dat een verwijzing naar Morbo van Futurama?

avatar van Rhythm & Poetry
Een stevige rockplaat waar ik wel wat aan moest wennen. Maar inmiddels heb ik het een paar keer opgezet en vind ik het een lekker rock album. Een nummer als Noir doet het voornamelijk erg goed, een heerlijke wat angstaanjagende sfeer. De instrumentatie vind ik zelf fijner dan de zang. Cryptomnesia zorgt voor een flinke stoot adrenaline en daar hou ik zo nu en dan wel van.

elrayo
Het laatste nummer is overduidelijk het beste nummer! Mio Mao, Mio Mao lalalalalalalalala... (Mio Mao was vroeger namelijk mijn favoriete tv-programma).

avatar van cobramuziek
elrayo schreef:

Ja! Dat herkende ik dus ook, echt enorm vreemd toen ik het de eerste keer hoorde.