Jane Birkin - Enfants d'Hiver (2008)

Frankrijk
Label: Capitol

1. Prends Cette Main (4:13)
  2. Période Bleue (3:49)
  3. À La Grâce de Toi (3:25)
  4. Madame (2:51)
  5. Oh Comment Ça Va? (3:35)
  6. Maison Étoilée (3:15)
  7. 14 Février (5:35)
  8. Enfants D'Hiver (3:43)
  9. Il Fait Nuit (3:24)
  10. Pourquoi (4:20)
  11. Aung San Suu Kyi (4:20)
  12. Je Suis Au Bord de Ta Fenêtre (3:38)
Jane Birkin zal altijd verbonden blijven aan de jaren 60 hit 'Je t'aime, moi non plus' met Serge Gainsbourg. Een voor die tijd (en misschien nu nog) een zeer controversieel, erotisch nummer. Voor velen zal Jane Birkin altijd gelabeld blijven aan dit nummer, maar ze heeft daarna toch een flinke film en zang carriere opgebouwd. Waren de eerste platen zeker nog beïnvloed door Serge Gainsbourg, later ging ze steeds meer haar eigen weg. En erg productief is ze ook niet, zo'n 10 albums in 37 jaar. Dit album uit 2008 is wel speciaal. Het is de eerste keer dat Jane Birkin haar teksten zelf in het Frans schrijft. Jane Birkin komt uit Engeland, maar woont al vanaf eind jaren 60 in Frankrijk. Op Enfants d' Hiver kijkt ze terug naar de vakanties toen ze nog een kind was op Isle Of Wight met haar ouders en broer en zus. Dat levert bijzonder persoonlijke nummers op. Jane Birkin is geen groot zangeres en wordt gezien al één van de eerste zucht/hijg-zangeresjes. Maar daar doen we haar toch echt te kort. Op dit album laat ze zich kennen als een goede tekstschrijver, de sonsg zijn zeer mooi geproduceerd. Mooie rustige muzikale begeleiding, zodat de songs prima tot hun recht komen. En er zit zelf een soort politiek pamflet op het album, het nummer Aung San Suu Kyi, waarin een sgtrijdbare, bijna verbeten Jane te horen is. Het bijgeleverde boekje is ook zeer persoonlijk met allerlei familie kiekjes uit de vakantietijd op Isle of Wight. Het tienermeisje, de beauty, uit eind jaren 60 met de al veel oudere Serge Gainsbourg , the beast, is veranderd in een volwassen zangeres met een prima album. Toch ook eens nog wat andere albums van haar beluisteren.