Lightwave - Nachtmusik (1990)

Frankrijk
Electronic
Label: Erdenklang

1. Nachtmusik (23:32)
  2. Just Another Dream (32:41)
avatar van Gerards Dream
Bij de eerste paar draaibeurten van dit album moest ik sterk denken aan het album Zeit van Tangerine Dream. Van die duistere haast tegen de stilte aan zittende muziek die in eerste instantie het gevoel oproepen om via de basreflex opening in de luidspreker te kruipen om wat meer van de muziek c.q klanken te horen.

Toch doe je met de bovenstaande omschrijving de muziek te kort. De heren Christoph Harbonnier en Christaan Wittmann weten met hun subtiele klanken een sfeer te schetsen die aan de nacht doet denken. Hier een daar nog wat geluiden die aan het leven doen denken, maar bovenal veel sfeer die doet denken aan het turen in het heelal. Steeds doemt er weer een nieuwe ster op of is het een planeet?

Door de rust die op Nachtmusik is geschapen heb ik het gevoel dat ik op de track Just Another Dream echt in de ruimte ben. Geluiden die van ver komen laten me merken hoe groot het daar moet zijn. Daarnaast is het vooral de rust die er nog te horen is. Het woord stress is een onbekend begrip en al wordt het een beetje spannend, dan is daar snel de rust weer.

Hiermee is Nachtmusik van Lightwave een heerlijk album om de dag te besluiten. Ogen dicht en aan niks anders denken dan wat de oren binnenkomt. Lekker wegzweven naar een ander universum.