Willem Vermandere - Langs de Schreve (1969)

Belgiƫ
Folk
Label: Decca

1. De Barmhartige Samaritaan (6:40)
  2. An 'n Hoek van de Stroate (2:41)
  3. Drinkeliejke (2:42)
  4. De Speelman (4:18)
  5. De Schooiere (3:55)
  6. Nee'w We Goan Nus Vlams Niet Loat'n (3:11)
  7. De Student (3:55)
  8. Wiegeliejke (2:53)
  9. De Wonderbare Genezing (4:14)
  10. Myn Dingsche Ut Duneland (2:54)
  11. De Schoaper (2:52)
  12. Amour, Amour Toujours (2:58)
avatar van goldendream
Het tweede album van de Vlaamse bard is wellicht zijn minst bekende. Dit album wordt op zijn verzameld werk nogal makkelijk vergeten. Zo bevat 'De eerste jaren' geen enkel nummer van dit album. Een beetje onterecht, want 'Amour, amour toujours' zou daar toch bij mogen. 'Wiegeliejke' vind ik persoonlijk heel teder. Amusant zijn de bijbelse bewerkingen, zoals in 'De barmhartige Samaritaan': hij heeft enorme honger en is dronken, maar tegen zijn goesting, want niemand geeft hem eten, maar iedereen bier. De ode aan bier is er ook in 'Drinkeliejke': 'een paard drinkt uit de pompebak, maar wij drinken bier'. Nochtans is Willem geenszins een dronkaard. Minder dan het debuut, maar toch echt goed. 3,5 sterren.

avatar van potjandosie
hier een beetje late reactie goldendream op jouw bericht uit 2012. het klopt wat je hier schreef, hoewel later op de 3-cd uitgave van "De Eerste Jaren" (42 liedjes) alsnog 7 nummers van dit album verschenen, uitgezonderd nummers 2,8,10,11 en 12. die 5 nummers verschenen later weer op een andere verzamelaar "Mijn Dingsche Ut Duneland (2000, Dureco) samen met wat andere liedjes van zijn vroege albums.

jammer dat zijn 1e 5 albums (Liedjes van de Westhoek t/m Met Mijn Simpel Lied) zo moeilijk verkrijgbaar zijn. zijn waarschijnlijk out-of-print. een enkele keer kom je met een beetje geluk op platen/cd- beurzen zijn albums tegen bij stands die Nederlands talige muziek verkopen, maar fysiek zijn 's mans albums uit zijn vroege periode niet of nauwelijks verkrijgbaar, althans niet in Nederlandse platenwinkels.

ben een groot fan van deze "grote meneer". de man heeft een prachtig oeuvre opgebouwd en stelt zelden teleur. zijn liedjes worden in de regel prachtig muzikaal omlijst.