I-f - Fucking Consumer (1998)

Electronic
Label: Disko B

1. Space Invaders Are Smoking Grass (6:08)
  2. Theme from Sunwheel Beachbar (6:21)
  3. I Do Because I Coulnd't Care Less (5:08)
  4. Spiegelbeeld (6:56)
  5. Playstation No. 1 [Instrumental] (5:01)
  6. Daddy Says (0:30)
  7. Torment (6:38)
  8. Energy Vampire (6:58)
  9. Disko Slique [Instrumental] (5:36)
  10. Cry (6:28)
  11. Asault on Radical Radio (4:51)
  12. The Man with the Stick (7:30)
  13. Endtheme (5:14)
avatar van Onderhond
0,5
8 stemmen, 4.50, electronic en ik heb nog nooit van dit album gehoord. Dank JB voor de tip. Na het album enkele keren gehoord te hebben vraag ik me toch af waar die 4.5 gemiddeld vandaan komt. Het geheel klinkt nogal simpel, weinig geraffineerd maar ook weinig subtiel.

"Space Invaders ..." draait op een eenvoudig en nogal typisch gedistort melodietje, met daarover enkele schattige bliepjes die jammer genoeg wat verstoord worden door een nogal vervelende voice sample die doorheen het gehele nummer whined. Niet wat ik noem een pakkende opener. Ook "Them From Sunwheel Beach" weet niet te overtuigen. Het geheel klinkt redelijk leeg en doods, ritmisch is het niet echt boeiend, ook op melodisch vlak valt er weinig te beleven, en voor de ijzigheid van minimalistische electronic is het te druk. "I Do Because .." speelt met hardere basses en iets leukere ritmes. Ook heb beetje distortion in deze track maakt het wat boeiender. Leuk screechy, vals melodietje ook. "Spiegelbeeld" stelt ritmisch niks voor, maar heeft wel enkele leuke waves en randsampletjes die best schattig klinken. Die onderliggende bass wordt echter knap irritant na 7 minuten van hetzelfde, beetje jammer. PS No1 is een vervelende track, beter kan ik het niet omschrijven. Track mist elke vorm van drijfkracht. Oeverloos saaie melodie en ritmisch een zenuwachtige maar simplistisch gedoe van jewelste. "Daddy Says" is een lange, onbewerkte voice sample die ik verder niet kan plaatsen.

Ook de volgende tracks volgen een steeds gelijkend stramien. Ritmisch doodsaai, geen boeiende of mooie melodieën en veel te simplistisch. Daarbij komt nog dat de tracks veel te lang duren, en amper variatie bevatten. "Cry" weet terug wat animo in het album te brengen, met iets interessantere ritmes en wat aangenamere samples (weer een wat hardere bass, toeval). Verder valt er weinig meer te melden, behalve dan het vreselijke Endtheme. Slechte ambient met de meest vreselijke vocals.

Had JB teruggePMd dat dit zeker geen 0.5* ging worden, ik vrees dat ik me niet aan de afspraak kan houden. Als je niet al te aandachtig luistert is het geen album dat irriteert, maar als je je even toespits op de nummers is er barweinig te beleven. Vreselijk saai, inspiratieloos en bedroevend album, sorry ... 0.5*

Edit: als één van de hoogstemmers zich zou willen laten horen ? Ben wel erg benieuwd.

avatar van Jeroen enzo
wat je je eerst misschien moet afvragen is of je sowieso wel van electro houd..:)

Dit album is een grote hit geweest in de electro ''scene'' !

De ''nogal vervelende voice sample'' zoals je dat noemde in Space invaders is door een vocoder gehaalde stem-sample die in electro bijna onmisbaar is. Het hoort er gewoon in !
Dit soort muziek, het ligt je of niet... electro is een stroming op zich
Bijna allemaal dezelfde ritmes, vaak vocoder, simpele synth lijntjes,.,
Niet dat dit album zo baanbrekend was toen, het klinkt allemaal gewoon goed, en dit album ''rockt'' op een electro achtige manier!

ga eens Drexciya of Underground Resistance luisteren (als je het nog niet kende)
Drexciya is wat meer donkere, diepere electro

avatar van Onderhond
0,5
Tja, moet zeggen dat mijn vorige aanrakingen met electro ook al geen succes waren, dus het zal wel niet aan mij besteed zijn denk ik.

avatar van Yak
Yak
Of dit album nou 'electro' of wat dan ook wordt genoemd, los van elk etiket vind ik het gewoon een pracht van een plaat. Die gortdroog voorttikkende ritmes, hoe in 'I do because...' en 'Cry' die dikke vette compressor echt álles opslokt wat in zijn buurt komt, die bubbelende melodielijntjes in 'Spiegelbeeld', het strakke gestuiter van 'Assault on radical radio'. Ik hou er echt van, van die ranzige analoge bubbels en kronkels, die sputterende machines. Dit album klinkt alsof er een blik motorolie over de machines is heengegooid, om er vervolgens een plaat mee te gaan maken. Gortdroog en supervet. Het enige smetje is inderdaad de finale, die ik dan ook het liefst oversla.

avatar van T.O.
Zijn hier nu berichtjes verwijderd? Weet toch bijna zeker dat ik hier een berichtje had geschreven

avatar van Jordy
Album heeft er dubbel opgestaan.

avatar van T.O.
Oh ja klopt. Stom van mij.

Electro_
Space Invaders Are Smoking Grass en Spiegelbeeld vind ik best oké-nummers hoor. Heb dit album gekregen van een jongen uit Californië, dus niet alleen in Nederland is het bekend!

avatar van T.O.
Zeer zeker niet, die Nederlandse electro is wereldwijd populair.

Joyrex
T.O. schreef:
Zeer zeker niet, die Nederlandse electro is wereldwijd populair.
Juist. I-F heeft zowaar (zij het ongewild) met 'Space Invaders Are Smoking Grass' de aanzet gegeven tot de electroclash-hype van enkele jaren terug.

thejazzscène
Droog, rauw, onversneden doordringende electrosounds die hard doen terugdenken aan de 80's electro underground scene. Dark robotic electro die zowel op de benen mikt als op de oren maar zeker doel raakt.

"Headquartered in The Hague, Holland, known to have alliances with electro brokers in Rotterdam (southwestern Holland connection), known associate of Unit Moebius, the Bunker Records posse, and other black budget artistic projects."

Dit zegt genoeg. Underground tot in de fijnste puntjes.
Een man die geloof ik (of hij nu zo gezien wordt of niet) tot één van de belangrijke (ste?) figuren mag gezien worden.
Runt of helpt labels als Viewlexx, Murder Capital, het detroitse label Interdimensional, Disko B en ga zo maar door.
Volgens mij zit de man ook achter Electronome naast Beverly Hills 303808 (dark coma aciid ), Parallax Corporation maar eveneens ook The Brothers Fuck & Friend. en ga zo maar door.

ook medeverantwoordelijk voor de opleving van Italo disco een paar jaar terug. maar of dat positief is..

het album: heerlijke rauwe mix van electro, acid en andere bunkersounds. 4*

avatar van Edie
I Do Because I Coulnd't Care Less vind ik toch het leukste trackje, de rest kan mij niet zo boeien.

The End is gewoon te simpel, had meer mee gedaan kunnen worden. The Man With the... zelfde, typische 808-909 geluiden, weinig variatie en knalt gewoon niet, te saai voor in de huiskamer, te saai voor op een feest.

Zo wisselen de nummers een beetje af van redenlijk goed tot matig.

3* (en eigenlijk vooral voor I Do Because...)

avatar van brooklyn
Best wel verslaafd aan 'Disko Slique [Instrumental]' eigenlijk.

Wel een halve punt naar beneden bij herluistering, niet een album wat op me groeit.