Miek & Roel - Mijn Jeugd Rijdt Uit op Jacht (1968)

België
Roots
Label: Vogue

1. Credo (3:36)
  2. De Rattenkoning (2:31)
  3. Jan met de Pet (3:12)
  4. De Pelgrim (2:38)
  5. De Ark van Noë (2:33)
  6. Het Zonnekind (2:38)
  7. Neuzenlied (3:53)
  8. Meisje in de Stad (2:35)
  9. Mijn Jeugd Rijdt Uit op Jacht (2:32)
  10. Klaagliedje (1:56)
  11. Voor David (2:55)
  12. Ballade van de Wereldbol (2:54)
  13. Bert en Bertje * (3:15)
  14. Twee Lieve, Vriendelijke Mensen * (3:04)
  15. Vreemde Vogels * (3:06)
  16. Solo Slim * (2:38)
De tweede plaat van het Vlaamse Miek en Roei. Voor mij is het de derde plaat die ik van dit duo heb. Ik heb ze al eerder de Vlaamse of Belgische Elly en Rikkert genoemd. Dat kwam mede doordat op de plaat 'Miek & Roel' er 2 songs van Elly en Rikkert op stonden.
Toch zijn er wel verschillen. Elly en Rikkert schrijven alles zelf en zijn ook bijzonder bedreven met allerlei akoestische een inheemse muziekinstrumenten.
Dat is niet het geval bij Miek & Roel, alle teksten zijn geschreven door Miel Appelmans en Miel Swillens , twee kleinkunstartiesten. Roel zorgt wel voor de muziek en speelt gitaar.
De teksten hebben wel wat van de eerste hippie platen van Elly en Rikkert en ook de muziek heeft wel iets van dat duo. De productie is echter wel anders dan die eerste platen van Elly en Rikkert.

De stem van Roel lijkt wel erg veel op die van Rikkert, terwijl Miek erg 'netjes gearticuleerd' zingt. De teksten op deze tweede plaat zijn wat minder protestgericht dan de andere platen, maar is een mix van poetische songs, soms met een wat religieuze achtergrond, verhalende songs en soms ook songs met voor mij lang niet altijd duidelijke tekst. En er zit ook één carnavalesk nummer op; 'het neuzenlied' dat nog een prijs heeft gewonnen. Dat heeft wel wat weg van Boudewijn de Groot zijn 'Land van Maas en Waal'.
Toch wel bijzonder dat zowel in Nederland en Vlaanderen artiesten op dezelfde wijze bezig zijn. In Nederland vooral Elly en Rikkert (eerste platen), Joost Nuissl en Dimitri van Toren en in iets mindere mate Boudewijn de Groot en in Vlaanderen dus vooral Miek en Roel. Het zit tussen kleinkunst, folk en protestsongs in en daarom toch heel apart.
Deze tweede plaat is opnieuw goed.