Doyle Bramhall - Bird Nest on the Ground (1994)

Blues
Label: Antone's

1. Bird Nest on the Ground (4:23)
  2. Change It (3:00)
  3. Other Side of Love (4:22)
  4. The Hunter (4:46)
  5. I'm in the Mood (3:35)
  6. She's Gone (4:34)
  7. I Can See Clearly Now (4:11)
  8. (Marie's the Name) His Latest Flame (2:35)
  9. Too Sorry (2:42)
  10. I Know (4:44)
  11. Take Your Time, Son (6:58)
Hendrik68
Bij de naam Doyle Bramhall zullen niet velen opveren. Deze in Dallas geboren drummer heeft echter met vele coryfeeën uit de Texaanse blueswereld samengewerkt. Maar het meest bekend is hij van de samenwerking met de broertjes Vaughan. Jimmy Vaughan was een persoonlijke schoolvriend van hem. Samen speelden ze in de band The Chessmen en speelden ze o.a. in het voorprogramma van Jimmy Hendrix.

Ook voor de jonge Stevie Ray Vaughan was Bramhall belangrijk. Hij schreef meerdere songs voor hem en samen speelden ze ook nog eens in de band van Marc Benno: Marc Benno and the Nightcrawlers. Stevie Ray was toen trouwens nog erg jong en het zou nog heel lang duren voor hij met Texas Flood met zijn band Double Trouble debuteerde en geschiedenis zou gaan schrijven in de veel te korte periode daarna. Doyle speelde ook drums op de plaat van de Vaughan Brothers uit 1990, waar o.a. de hitsingle Tick-Tock op staat. In 2011 overleed Doyle Bramhall in zijn slaap, vermoedelijke aan de gevolgen van een longontsteking.

Dit album is zijn eerste album als soloartiest. Het is een relatief doorsnee Texas-blues album en als je de geschiedenis verder niet kent van Bramhall, dan denk je bij een aantal nummers al snel dat hij de kunst heeft afgekeken van SRV. Maar dat is dus niet terecht. Broer Jimmy Vaughan speelt zelfs mee op dit album. Omdat Bird Nest On The Ground uit 1994 stamt is het niet raar dat hij ook aldus klinkt. Zoals wel vaker in die tijd is het allemaal lichtjes overgeproduceerd. Neemt niet weg dat het een alleraardigst debuut is geworden dat op alle fronten een dikke voldoende scoort. Een prima staaltje Texas Blues.

Zoon Doyle Bramhall II schijnt tegenwoordig een aardig bluesgitarist te zijn die bij de fans van Eric Clapton bekend zou moeten zijn. Aangezien ik Clapton nauwelijks volg, weet ik niet hoe en wat zijn inbreng daarbij is geweest. Als soloartiest ken ik zoon Bramhall verder ook nog niet.