The Byrds - The Original Singles 1967-1969 - Volume 2 (1982)

Rock / Folk
Label: CBS

1. My Back Pages (2:30)
  2. Renaissance Fair (1:50)
  3. Have You Seen Her Face (2:20)
  4. Don't Make Waves (1:30)
  5. Lady Friend (2:30)
  6. Old John Robertson (1:50)
  7. Goin' Back (3:23)
  8. Change Is Now (3:17)
  9. You Ain't Going Nowhere (2:48)
  10. Artificial Energy (2:17)
  11. I Am a Pilgrim (3:38)
  12. Pretty Boy Floyd (2:35)
  13. Bad Night at the Whiskey (3:20)
  14. Drug Store Truck Drivin' Man (3:42)
  15. Lay Lady Lay (3:15)
  16. Old Blue (3:21)
Pieter Paal
Het tweede deel gaat verder met de rest van de A en B-kantjes van 1967 t/m 1969.
Wat meteen opvalt is dat 'My back pages' hier 1 couplet mist. Ik heb de originele Nederlandse single-uitgave (uit 1967) in mijn collectie en daarop dus wel de complete versie.
De eerste versie van 'Goin' back' is op single verschenen, maar hier is dus de tweede, dus de album-versie in mono aanwezig. Op de herziene CD-versie van 'The Notorious Byrd Brothers' staat als bonus track 'Goin' back' (version one) dat weer een 'previously unissued'-versie is.

Andere bijzonderheden hier:
'Don't make waves' uit de gelijknamige film, toch is dit weer een andere versie.
'Lady friend' dat alleen op single verscheen.
'Old John Robertson' heeft hier niet dat phasing effect middenin, dat de album-versie dus wel heeft.
'Lay lady lady' was alleen op single verschenen.
Het gospelkoor is zonder medeweten van The Byrds er later bij gemixt. Op veel compilaties is het gospelkoor weer weggelaten.

Alle songs zijn in mono, behalve 'I am a pilgrim' en 'Pretty boy Floyd'.

Tussen oktober 1969 en april 1973 brachten The Byrds ook nog de volgende singles uit:

Ballad of Easy Rider / Wasn't born to follow
Jesus is just alright / It's all over now, baby blue

Full circle / Long live the king
Cowgirl in the sand / Long live the king

Pieter Paal schreef:

Andere bijzonderheden hier:
'Lady friend' dat alleen op single verscheen.
'Lay lady lady' was alleen op single verschenen.

Alle songs zijn in mono, behalve 'I am a pilgrim' en 'Pretty boy Floyd'.

Ballad of Easy Rider / Wasn't born to follow
Jesus is just alright / It's all over now, baby blue
Chestnut mare / Just a season
Glory glory / Citizen Kane
America's great national pastime / Farther along

en voor het Asylum-label:
Full circle / Long live the king
Cowgirl in the sand / Long live the king

Eigenlijk hadden ze nog een groene volume 3 uit moeten brengen voor de rest van de singles.
Volume 1 heb ik als CD in mijn collectie en deze volume 2 heb ik alleen op vinyl.
Ik ben deze blauwe nog nooit als CD tegengekomen, dus ik heb 'm een keer zelf op CD-R gezet.

Stanley Koekblik schreef:

Ik kwam in mijn Byrds-verzameling ook nog de single I Trust (everything is gonna work out alright) / This Is My Destiny tegen. Op de LP/CD van Byrdmaniax staat het b-kantje vermeld als My Destiny. In de Amerikaanse singles-discografie kom ik 'm dus niet tegen.
In ieder geval genoeg tracks voor een eventuele The Original Singles 1969-1973 - Volume 3.

avatar van nlkink
Zo'n Original Singles 1969-1973 - Volume 3 had de serie misschien gecompleteerd maar voegt verder helemaal niets toe. Dat Volume 2 niet op CD te vinden is zegt al veel. En daar stonden nog een paar aardige alternatieve mixen op en zelfs non album tracks. Volume 2 was zelfs op vinyl moeilijk te vinden.
Bovendien zou er voor een Volume 3 ook nog een deal met een andere platenmaatschappij moeten worden gesloten, en dat voor een paar liedjes op een verzamelaar van een periode waarin de groep zijn beste tijd had gehad. Een Amerikaanse schrijver zij over een soortgelijke discussie ooit eens tegen me: "I wouldn't hold my breath if I were you".