Daniel Lanois - Here Is What Is (2008)

Canada
Label: Red Floor

1. Chest of Drawers (0:24)
  2. Where Will I Be (4:03)
  3. Here Is What Is (2:50)
  4. Not Fighting Anymore (3:32)
  5. Beauty (1:57)
  6. Blue Bus (2:17)
  7. Love Child (8:36)
  8. Harry (4:35)
  9. Bells of Oaxaca (1:04)
  10. This May Be the Last Time (2:28)
  11. Smoke #6 (2:45)
  12. I Like That (4:14)
  13. Duo Glide (6:29)
  14. Bladesteel (3:50)
  15. Moon Dog (3:45)
  16. Sacred and Secular (4:33)
  17. Joy (2:47)
  18. Luna Samba (3:25)
avatar van c-moon
Haast onopgemerkt, stiekem, verscheen er een nieuw album van Daniel Lanois. Toevallig ontdekt bij mijn bezoek aan een platenzaak; meteen meegenomen, en ondertussen meer dan tevreden met het resultaat

"Here is What Is" is een heel evenwichtige en gevarieerde CD geworden... een fraaie staalkaart van wat Lanois zoal kan (en dat is dus heel veel!), met fraaie liedjes vol (soms donkere) sfeer, met de typische Lanois-touch zoals we die ook al mochten smaken op "For The Beauty Of Wynona" en "Acadie".., en ook hier en daar enkele instrumentale nummers, en af en toe een spoken word intermezzo...

Een CD vol knappe ritmes, geluiden, effecten, en melodiëen, met heerlijk Lanois'esque gitaarklanken, een stevige baslijn... En niet te vergeten zijn o zo typische en mooie stemgeluid !

Wat mij betreft haalt dit album moeiteloos het niveau van "Acadie" en zelfs "For The Beauty..." en overklast al met evenveel gemak "Shine"...

'Here is What Is': een enorme knappe prestatie van Daniel Lanois !
Hallelujah!
Voorlopig geef ik 'em een 4 maar het zou me niet verbazen mocht dat na meer luisterbeurten nog een 5 worden

avatar van Martin Visser
Ook ik ontdekte net pas, in de platenzaak, dat er een nieuwe Lanois uit is. Hij staat nu op en de eerste indrukken zijn goed!

c-moon schreef:
'Here is What Is': een enorme knappe prestatie van Daniel Lanois !
Hallelujah!

Ik heb hem vandaag gevonden in Brugge.... en ook maar meteen meegenomen;
Op de terugweg naar huis, in de auto, zéér genoten, ik kan je mening enkel bijtreden, dit is alwéér een prima Lanois plaat, vol zweverige muziekjes, de enkele spoken word interludes storen geenszins maar maken de plaat nog sfeervoller; Héél apart, zoals de meeste Lanoisplaten, met niemand echt te vergelijken, ik denk dat qua eigenzinnigheid enkel Peter Gabriel een vergelijkbare artiest is;
Deze ga ik héél vaak draaien, geen twijfel mogelijk!
Voorlopig al **** maar voor mij zeker ook ruimte om later nog te verhogen;
James, laat de champagnekurken nu maar ploffen!

Father McKenzie
Ik dacht dat de beste man horden fans had all over the world. Daarom zijn die ocharme 4 stemmen totaal onbegrijpelijk.
Er moeten toch méér mensen deze prachtige muziek ontdekken????

avatar van LucM
Dit album kwam wat te laat uit in het jaar, ik heb er nog geen recensie over gelezen. Wellicht is dat de reden waarom weinigen dit album kennen. Misschien dat ik dit album ga aanschaffen, ik heb tot nu toe maar één (weliswaar prachtig) album van Daniel Lanois nl. "Shine".

avatar van c-moon
.. Luc, wat mij betreft is dat album nochthans een MUST.
Je hebt nog een week om hem te kopen of krijgen

Voor mij is het alvast een van de belangrijke releases van 2008!

c-moon schreef:
.. Voor mij is het alvast een van de belangrijke releases van 2008!

Voor mij ook; Mark, absolutely!

avatar van LucM
Moest ik dit in een platenwinkel tegenkomen ga ik het wel kopen. In ieder geval moet het album minstens 4,5* halen om in mijn top-10 van 2008 te komen.

avatar van c-moon
Begrijp ik Luc, bij mij gaat het album die score nog wel halen tegen dat ik mijn lijstjes moet maken denk ik ;,-)

beaster1256
inderdaad , lanois op zijn best , prachtige muziek , zeer sfeervol , en idd die spoken word toestanden ergeren zeker niet dit wordt een album dat lang gaat meegaan , te weinig mensen kennen daniel als uitvoerend artiest , maar de echte muziekkenners weten veel beter !!!

Misschien een beetje vreemd , maar deze cd/dvd Here Is What is, heb ik al een maand of 8. Ik snapte maar niet dat hij maar niet bij MuMe vermeld werd. Waarschijnlijk omdat Daniel tegenwoordig bij Red Floor Records zit, wat een betrekkelijk kleine maatschappij is. De film is al gereleased in 2007 en een tijdje later uitgebracht met cd erbij in Noord America en Canada. Lanois geeft op deze film een geweldige inkijk in zijn studio en laat zien hoe hij aan dit "fenomenale" projekt heeft gewerkt. Samen met Brian Blade en Brian Eno. Er staan zelfs al korte stukjes uit Marokko op waar de heren Eno en Lanois muziceren met U 2 leden. Om favoriete nummers te noemen vind ik erg moeilijk, maar Moondog, Here Is What Is, Not Fighting Anymore, Harry maar vooral het betoverend mooie Love Child is te mooi om te beschrijven. Deze cd is zó anders, dan zijn voorgangers. En als je al geen Lanois fan was en je hebt deze gezien op dvd en beluisterd hebt op de cd, wordt je het vanzelf. Ik ben ook erg benieuwd geworden naar de nieuwe U2 na deze inkijk in de "muzikale keuken" van het genie Daniel Lanois samen met brian Eno. Ik denk wel dat je voor deze cd/dvd naar een import platenzaak moet,om 'm daar bestellen of via internet kopen, maar het is de moeite verschrikkelijk waard!!!! Dus is een "MUST" voor elke muziekliefhebber en vooral pedalsteelguitarliefhebbers!!!

Father McKenzie
Die film, zou ik ook eens willen zien, waar vind je die, Ad?
Ondertussen, na ettelijke intensieve luisterbeurten, blijf ik dit prachtalbum een groeier vinden, ik verhoog van **** naar 4.5, want dit is toch zowat een meesterwerk!

Ik heb dit album bij mijn platenzaak besteld en gelijk de deluxe uitvoering genomen. Ik koop eigenlijk nooit via internet. Verder moet je maar eens op de sitevan Daniel Lanois kijken. Daar staan ook korte stukjes op van de film. ( om een impressie te krijgen ). Ook op Red Floor Records staat nogal wat info, m.n. over nieuw werk van Lanois

Het is geschied: de volle vette 5 werd toegkend
En, tenzij ik mijn Top 10 van 2008 nog wijzig: dé plaat van het jaar voor mij !

-> trouwens je vindt het album ook gewoon bij Mediamarkt hoor...

Ik blijf het enorm jammer vinden dat deze cd/dvd zo onderbelicht is gebleven afgelopen jaar. Maar beter laat dan niet. c-moon ziet het goed. Dit album met, bijhorende film is werkelijk uniek in zijn soort. En als je deze ergens ziet liggen, zelfs bij de mediamarkt, las ik. Kopen en je hebt gelijk een muziekdokument in je bezit!!!!

Father McKenzie
De film heb ik helaas nog niet gezien, maar Ad, je hebt groot gelijk, het is een meesterlijk album en flink onderbelicht, te wijten aan nogal laat op het jaar gereleased, zullen we daar misschien op houden,
Prachtplaat, zeker weten.

avatar van Chameleon Day
Father McKenzie schreef:
.....te wijten aan nogal laat op het jaar gereleased, zullen we daar misschien op houden,...

Dit album is toch al een tijd uit? Het verbaasde mij dat die nog niet aan MuMe was toegevoegd (zelf lukt mij dat niet). Het is idd een mooi afwisselend album, maar niet van het niveau van 'Acadie' of 'For the Beauty of Wynona'.

Ben trouwens benieuwd wat hij met Eno gebrouwen heeft van de nieuwe U2. Voor het verleden gold iig: Eno/Lanois + U2 = goddelijk.

avatar van Halley23
Begin veelbelovend maar met en na Beauty stukken minder...

Berichten verplaatst naar Daniel Lanois

avatar van JJ&Joan
Het zal wel aan mij liggen.
Ik vind zijn eerste drie albums fantastisch: echt top, niemand doet beter.
Daarna sprak het mij allemaal wat minder aan. Al dat moeilijk doen. De verhouding tussen experiment en toegankelijke, aanstekelijke songs is wat zoek. Dat ondervond ik ook in z'n live-optredens enkele jaren terug.
Daarom valt ook dit album mij wat tegen. Ik heb veel te hoge en specifieke verwachtingen van Daniel Lanois.