Xystus - Equilibrio (2008)

Label: Hellion

1. Equilibrio Overture (3:02)
  2. My Song of Creation (3:40)
  3. The Traveller (4:50)
  4. Last Breath (4:56)
  5. Divided We Stand (4:29)
  6. The Conflict (6:32)
  7. Destiny Unveiled (5:26)
  8. My Time of Need (4:10)
  9. Forever Bound (3:46)
  10. The Message (6:14)
  11. Balance Restored (3:07)
  12. God of Symmetry (6:38)
avatar van Papartis
De nieuwe Xystus samen met USConcert orkest.
Een Rock/Metal opera. Met o.a. Simone Simons , zangeres van Epica,
John Vooijs (Tarzan) en George Oosthoek (WT en Delain).
Binnenkort ook op DVD (begin 2009).

avatar van Ayreonfreak
In eerste instantie lijkt dit een gemiddeld album, maar na een paar keer draaien begint het toch erg te leven. Vooral het orkest klinkt bijzonder goed, de mannelijke zangers komen niet heel goed uit de verf na 1 a 2 luisterbeurten. Ik kon dit album nog niet vinden op MM, vandaar dat ik hem vandaag toegevoegd heb. Dat zegt al genoeg dus, in ieder geval meer dan interessant om eens te beluisteren.

Kom later terug met een cijfer en een betere beoordeling….

avatar van vigil
Er staat een recensie op progwereld van deze cd en daar kan ik me goed in vinden. Een prima cd van deze Hollandse formatie

Hoi Ayreonfreak,

Ik was je al voor met toevoegen.
Vooral mooie rol voor Simone Simons (Epica).

vigil schreef:

Wat toevallig dat jij je daar goed in kan vinden Vigil

Ik ben het eigenlijk wel eens met deze deskundige recencent. Althans op het eerste oor, want nogmaals, ik heb het zelf nog niet helemaal kunnen beoordelen, dat doe ik na een paar luisterbeurten pas.

@papartis; dan zijn onze toevoegingen waarschijnlijk net langs elkaar heen gegaan!

avatar van Ayreonfreak
Nou hier komt die dan toch maar, dit kon niet wachten;

Tot voor kort moesten wij Nederlanders ons over het algemeen wenden tot Arjen Lucassen’s Ayreon om een goed stukje Rock opera te horen. Ik denk, als fan van Lucassen, dat we van dat idee nu wel afscheid van kunnen nemen met dit project, ook al is het iets minder gevarieerd dan Ayreon, waar meer folk en ambient invloeden zijn verwerkt. Daarnaast heeft Lucassen natuurlijk nog nooit met een orkest gewerkt.
Maar Jezus, wat is dit goed zeg! In eerste instantie eerst gedownload, maar ik heb het twee keer geluisterd, en toen móest ik naar de Plato, mijn favoriete leverancier van cd’s uit mijn genre. En ja, gelukkig stond daar een legitiem exemplaar van dit voortreffelijke album. Ik heb het nu ongeveer 4 keer gehoord en elke keer wordt het beter. Waanzinnig, wat zet iedereen hier een topprestatie neer, zowel het US orkest, de gastmuzikanten, als de band Xystus. Zelfs een band als Nightwish kan hier (orkestueel) een puntje aan zuigen. Bands als Edenbridge, Nightwish, etc verbleken in mijn ogen hier als het gaat over intensiteit van de muziek, productie en mastering van cd’s

Het orkest levert echt topwerk af. Alles klinkt helder, spannend, het doet allemaal een beetje aan als goed gecomponeerde film muziek, met fragmenten waar je in je gedachten voorstelt dat grote aantallen mensen zich in een rij verplaatsen. Een leger wat zich klaar maakt voor oorlog. De metal in dit album is erg subtiel verwerkt, in die zin dat de moderne instrumenten als gitaar, bas, keys en drums in mijn ogen ondergeschikt zijn gemaakt aan het orkest. Dit zullen zelfs mensen die van klassieke muziek houden nog mooi vinden denk ik, op die verschrikkelijke “grunts” na dan. Overigens komen die op zich goed uitgevoerde (George Oostbroek) grunts niet heel veel voor in het album., zodat het voor mij zelfs nog aanvaardbaar is.

1 minpuntje, waardoor dit album, (tezamen met de grunts) geen 5 punten krijgt, is toch de zang van Bas Dolmans. Over het algemeen zingt hij goed, al komen er veel momenten voor dat hij de hoogste tonen net niet kan halen. Dit is soms toch goed te horen en waardoor het regelmatig opvalt dat hij net iets te kort komt voor de perfecte toon. Ik zou zeggen dat het té vaak op het randje is van aanvaardbaar. Maar daar tegenover staan soms goede duetten met de dames; Simone Simons en Michelle Splietelhof, die een mega prestatie leveren op dit album.

Als er een “single versie” van het album gekozen zou moeten worden, dan zou dat Forever Bound zijn, een heerlijk nummer, met een modern intro, maar wat redelijk toegankelijk klinkt, maar toch ook wel weer speciaal is.

Zo op de valreep schiet dit album naar de nummer 1 positie van 2008.

avatar van Papartis
Luister ook eens naar de Rock Opera van AINA.
Days of Rising Dooms.
Met een internationale topbezetting.
Damion Wilson, Glenn Hughes, Simone Simons, Sass Jordan,
Marko Hietala en nog vele anderen.
Zie hier de info:
en hier op MM:

avatar van notsub
Kwaliteit wordt hier zeker geboden, maar de opzet met een compleet orkest maakt het er voor mij niet leuker op. Ik heb gewoon niet zoveel met de gebruikte instrumenten. Die zitten dan ook nog eens hard in de mix. Gelukkig is ook de Metal component goed aanwezig en vervullen de zangers en zangeressen hun rol prima. Ik heb wel idee dat het met beeld erbij beter tot zijn recht komt.