Pino Donaggio - Oorlogswinter (2008)

Italiƫ
Score
Label: Isabella Film/ Inspire

1. Oorlogswinter (1:19)
  2. Innocenza (2:31)
  3. Oom Ben (1:39)
  4. Wat Doen Ze bij de Buren? (2:19)
  5. De Dood van Bertus (1:45)
  6. De Eerste Poging (4:09)
  7. Door het IJs Gezakt (1:12)
  8. Met Papa (1:20)
  9. Arrestatie (4:41)
  10. Oom Ben Naar het Gemeentehuis (0:50)
  11. De Executie (3:41)
  12. Verdrongen (1:33)
  13. De Nieuwe Poging (5:10)
  14. Verborgen Verdriet (1:27)
  15. Overname (1:32)
  16. De Ontdekking (2:48)
  17. De IJsselbrug (4:15)
  18. Verlies (2:18)
  19. Veranderd (2:04)
  20. Aftiteling (4:31)
neo
Zonder ook maar enige twijfel de score van het jaar!. Magniefieke meeslepende composities van Donaggio. Een van zijn beste ooit. Er zijn al bepaalde tracks die ik, eerder in de vorm van een promo cd, al ontelbare malen heb gedraaid. Er zit helaas geen extra info in de vorm van een boekje bijgeleverd.

Zie ook mijn artikel over de score en mijn interview met de componist.

Exclusief te koop bij Bol.com vanaf vandaag (de data was eerder al iets opgeschoven: Koop de cd

neo
Het cirkeltje is trouwens geen sticker; het is er zo opgeprint.

4 tracks zijn te beluisteren op de officiële film website: link.

avatar van thomzi50
Gek, ik vond de muziek in de film juist vrij afzichtelijk klinken. Véél te dik aangezet en overdreven; hoewel ik daar bij films als Pearl Harbor weinig last van heb, ergerde ik me er bij deze film, mede door de tergende slow-motion-shots, blauw aan.

neo
Zo gek is dat toch niet? Ieder voor zich...

Ik hoor veel gemengde verhalen van mensen, al dan niet in recensies beschreven. De score wordt vaak mooi bevonden, maar ook te nadrukkelijk bij bepaalde scènes. Veel mensen vinden de scheer scene met vader en zoon mooi, maar je hoort daar bijvoorbeeld niemand over praten over wat muziek bijdraagt op zo'n moment.

avatar van thomzi50
Ik vind het toch gek dat jij het magnifiek en meeslepend noemt, terwijl ik het op het eerste gehoord afzichtelijk vind

Vind zelf Oorlogswinter ook weliswaar mooi, maar verre van magnifiek of andere superlatieven.

Pino weet geregeld de luisteraar met zijn strijkers mee te slepen, maar op andere momenten druipt het valse sentiment eraf. De muziek legt het drama er te dik bovenop, waardoor het vooral imponeert in de ingetogener stukken.

De orkestratie is lekker ouderwets en Donaggio krijgt een mooi geluid uit zijn strijkers, maar ook qua compositie is het allemaal niet opmerkelijk genoeg (geen enkel thema blijft hangen), terwijl de keuze voor instrumenten weinig verrassend blijkt.

Oorlogswinter is daarmee een mooie en vakkundige, maar ietwat voorspelbare en zeker niet sterk memorabele score. 3.5*

neo
Je bent de eerste die ik hoor over niet erg memorabele thema's. Hoe vond je de werking in de film, of heb je die nog niet gezien?

avatar van davy jones
Zeer goed album, met een zeer memorabel hoofthema. Als je houd van de scores van schindler's list en Saving Private Ryan dan moet je zeker deze halen

4.5*