menu

Elmer Bernstein - The Ten Commandments (1956)

mijn stem
3,93 (7)
7 stemmen

Verenigde Staten
Score
Label: MCA

  1. Prelude (5:08)
  2. In the Bulrushes (4:03)
  3. The Bitter Life (2:06)
  4. Love and Ambition (4:04)
  5. The Hard Bondage (2:05)
  6. Egyptian Dance (2:54)
  7. The Crucible of God (3:09)
  8. And Moses Watered Jethro's Flock (2:18)
  9. Bedouin Dance (1:59)
  10. I Am That I Am (3:14)
  11. Overture (2:08)
  12. Thus Says the Lord (3:40)
  13. The Plagues (2:52)
  14. The Exodus (5:58)
  15. The Pillars of Fire (2:48)
  16. The Red Sea (2:33)
  17. The Ten Commandments (5:40)
  18. Go, Proclaim Liberty! (3:16)
totale tijdsduur: 59:55
zoeken in:
4,5
neo
Veel thema's, veel grote indrukwekkende geluiden, wel religie, maar geen koor toepassing voor ''god''.Het is dus mogelijk om je als componist hier niet toe te laten verleiden.Twee zeer recentelijke voorbeelden van een componist die niet de verleiding kon weerstaan, maar onortodox koorgebruik in zijn composities schreef: John Debney voor End of Days en The Passion of the Christ.Een god-thema, hoe gaat dat ook alweer zonder koor? Bernstein wist het wel en componeerde een groots orchestraal thema.Maar de reggiseur wilde meer, veel meer; veel leidmotieven ala Wagner.Vele dachten met de ''Wagner-instelling'',wat voor Bernstein betekende dat hij alles groots moest aanpakken.Een van de vragen was, wat speelde ze in die tijd? Allerlei authentieke instrumenten werden bij elkaar gesprokkeld, om zo een gevoel te krijgen.Mooi, nu wisten ze hoe deze instrumenten geklonken konden hebben, maar hoe of wat speelde ze dan? Elmer ''Joost'' Bernstein mag het weten.Hij ging gewoon zijn eigenweg, maar wel proberend vast te houden aan dat oude gevoel.

Voor de score had hij zeeen, gespleten zeeen van tijd voor.Maar in eerste instantie zou hij geen eens dit project gaan doen.Victor Young was enorm ziek geworden toen hij de taak op zich had genomen.De Mille vroeg Bernstein steeds om even een week mee te helpen met het schrijven van wat kleine dingen.Steeds weer schreef hij iets, zonder er ook maar iets vreemds bij te denken (hij hielp immers alleen Young een beetje en De Mille).Na de zoveelste keer dat de regisseur hem vroeg om nog een weekje te helpen, realiseerde hij het zich pas; hij was DE componist van het project geworden.Niet dat de componist traag van begrip was, was het niet dat De Mille zo ontzettend onduidelijk was geweest en geleidelijk hem echt in dienst nam. 4.5 sterren

avatar van jtsterkenburg
4,5
Perfecte soundtrack voor een van mijn - zo niet de - favoriete film allertijden. Memorabel vind ik de pauze tijdens de film waar je minutenlang alleen de muziek van Bernstein hoort. Normaal zou ik zoiets doorspoelen (hoewel het niet veel uitmaakt op een film van bijna 4 uur), maar nu was het magisch. Zoals neo al zegt, de muziek weet het "Goddelijke" gehalte van de film te complementeren en maakt deze film nóg epischer. Heb sowieso al veel herinneringen aan deze muziek want ik heb de film tientallen keren gezien op een opgenomen vhs als kind.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:35 uur

geplaatst: vandaag om 14:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.