S.T. Mikael - In Harmony (2008)

Zweden
Label: Subliminal

1. Mother Is Calling (8:23)
  2. Lay a Bridge (6:18)
  3. Soul Power (7:29)
  4. Higher (15:25)
  5. In Harmony (7:39)
  6. Electric Sitar Raga (14:20)
  7. Vill du Följa Med? (3:05)
Lekkere psychedelische rock alsof we regelrecht uit een tijdmachine stappen in een wereld die lang achter ons is gelaten.
Misschien niet zo vreemd als je bedenkt dat de maker, Mikael Sundtsröm, goede maatjes is met Fredrik Björling en Reine Fiske van Dungen die op dit album meedoen. Zodra een nummer in het zweeds wordt gezongen is het dan ook net of je naar die band zit te luisteren (alleen jammer dat op Vill du Följa Med?, het nummer in kwestie, de Dungen-sound weer een stuk minder is ). Maar op zich heeft hij deze twee mannen niet nodig voor zijn faam die in Zweden nogal groot schijnt te zijn en toen waren de twee Dungen-mannen waarschijnlijk nog ukken.
Toch weet Dungen meer met me te doen dan eenmansproject S.T. Mikael: het gebröbel op Electric Sitar Raga met inderdaad een sitar duurt gewoon veel te lang en je moet er waarschijnlijk flink stoned voor zijn wil dit aanslaan maar Higher daarentegen mag van mij dan weer wel lekker lang doorgaan.
Voor degenen die dit dan ook eerst willen uitproberen alvorens te kopen is het handig om dit album streaming te beluisteren via de site van Subliminal Sounds zelf.
Hoe dan ook: mits in de juiste mood een erg fijne trip terug in de tijd en ook wel een album dat je vaker moet beluisteren want het is een feit dat ik er telkens nieuwe dingen in hoor. Het mag dan net als bij Dungen geen spetterende liefde op het eerste gezicht zijn: een opbloeiende liefde zou goed mogelijk zijn en de start met 3,5* is zo verkeerd nog niet. Ik ga dit dus nog vaker horen.
Wordt vervolgd!

avatar van Oldfart
Hier door aERo op attent gemaakt ;
Oldfart is een ouwe Hendrix liefhebber, wie weet vindt hij dit wat, zal aERo gedacht hebben.
Ik had hier nog nooit van gehoord, dus in die zin alvast bedankt aERo

Deze meneer schijnt al jaren 'zijn ding' te doen. Een eerste album al in 1989 aldus de website van het platenlabel?

Om een idee te geven waar je bij deze muziek aan moet denken valt op die site te lezen:

“In Harmony” is dedicated to our arch Mother, Nature, and all the treasures and mysteries it contains.

The first track “Mother is Calling” signals this from the outset and his fifteen minute epos “Higher”, which Mikael performs as a one-man-band, tells about the blissful happiness he has received from that which springs from, and grows, in nature.

As our world is changing more and faster S.T. Mikael says that it is important that we partake in the psychedelic communion and listen to each other…before it’s too late.

Nu heb ik niets tegen paddestoelen, sterker nog met kerst had ik nog een mooi stuk zeeduivel op een bedje van shii-takes, portobello's, kastanjechampignons en cantherellen klaargemaakt: heerlijk!!
Maar wellicht heeft deze zweedse 'natuurliefhebber' tijdens het opnemen van sommige stukken , toch net iets teveel van één of ander zwammetje gesnoept.

Niet zo vreemd als je op de site leest:
A brand new, and heavily mind-bending, album from the mysterious and legendary Swedish psychedelic multi-instrumentalist.

Want als ik zo bij de eerste paar spins een reactie moet geven, dan is het wel: het had wel een onsje minder mogen zijn.
Niet dat dit slecht is; intgendeel.
En ik begrijp ook wel dat het de bedoeling is dat deze muziek je meeneemt op een soort trip.
Maar misschien ben ik wel te veel 'aards' om me hier volledig aan over te geven; te weinig paddestoel, en te veel Jopen Koyt, zeg maar

De muziek roept allerlei associaties op: Spirit, Iron Butterfly, dat soort bands. Moest vooral denken aan Randy Califonia's solo platen.
Dus de Hendrix link is er wel, zei het niet direct.

Maar ik ben het met aERo eens dat het wel eens een album kan zijn wat je vaker moet horen.
Ik zal dat zeker doen; zo goed is het gebodene wel.
Ben benieuwd wat uiteindelijk mijn oordeel zal zijn, voorlopig een 3,5, want spelen kan deze wel psychedelische zweedse kluizenaar wel.

Ik kan me hier helemaal in vinden Oldfart en een kwartier lang sitar-gepingel sla ik gewoon over