Square One - Walk of Life (2001)

Duitsland
Label: Showdown

1. They Say (1:30)
  2. Knowledge Is Knowledge (4:08)
  3. From the Soul (4:33)
  4. Square Biz (4:46)
  5. Applause (4:36)
  6. Nuttin' Changed (5:28)
  7. Countdown (3:47)
  18. Last Words (2:46)
  19. Sufis * (4:00)

met Curse

avatar van J.C.
Walk of Life is zeker de moeite om een keer te proberen. Hoewel de herkomst en interesse in dit album anders uitstralen, is dit traditionele underground rap. Want hoewel de beste mannen uit Duitsland komen, is dit toch vooral een door de V.S. beïnvloed album.

Dat alles gezegd te hebben zal ik 'kort' vertellen wat je verder van dit album kunt verwachten. Het vocale gedeelte van deze plaat wordt volgens mij grotendeels verzorgd door één mc. Het opmerkelijke aan deze rapper is dat, ondanks hij enorm lyrical en behoorlijk snel rapt, hij altijd duidelijk articuleert en rustig overkomt. De onderwerpen die hij aansnijdt zijn grotendeels conscience. Hoewel gezegd moet worden dat hij hier en daar ook een battlerapje kickt.

De productie van the Walk of Life is in één woord als doeltreffend te omschrijven. Hiermee bedoel ik niet dat de productie net voldoende is of iets dergelijks. Wat ik bedoel is dat de samples spaarzaam worden gebruikt en dat alle onnodige extra's worden gemeden. Hierdoor wordt het vocale gedeelte goed ondersteunt, zonder hiervoor in te boeten op het muzikale plaatje.

Als laatste pluspunt wil het gastoptreden van Curse opnoemen. Ik heb nog nooit een duitstalige rapper zo ontzettend lyrical horen komen, hij ript de mic zoals ze dat zeggen. Minpuntje van dit album is dat er liedjes bij zijn die erg op elkaar lijken. Ook staan er op dit album haast geen nummers die er echt uit springen.

Mijn favoriete nummer op Walk of Life is Knowledge Is Knowledge. Een nummer waarop de producer van een paar spaarzame piananootjes en één string een kippenvel opwekkende beat maakt.