African Music Machine - Black Water Gold (2000)

Funk / Soul
Label: Soul Power

1. Black Water Gold (Pearl) (3:05)
  2. Mr. Brown (2:53)
  3. A Girl in France (2:29)
  4. The Dapp (2:43)
  5. Never Name a Baby (Before It's Born) (3:13)
  6. Tropical (2:22)
  7. Making Nassau Fruit Drink (2:29)
  8. Camel Time (2:55)
avatar van Angelo
Met African Music Machine als bandnaam verwacht je op zijn minst wat invloeden van Afrobeat, maar die zijn hier niet te vinden. Ze blijken dan ook gewoon uit New Orleans te komen. Een gemis is het ontbreken van Afrobeat zeker niet, want met de huidige acht nummers houdt het album zich prima staande. Met het openings- en tevens titelnummer, Black Water Gold (Pearl), wordt al meteen het hoogtepunt ingezet, maar alles wat volgt klinkt eveneens erg fijn. Zo slagen ze met Mr. Brown er in, zoals de titel al doet vermoeden is het een eerbetoon aan James Brown, om een typische Brown-productie neer te zetten (je zou een dergelijke mix van funk en soul zo op een plaat van The Godfather of Soul hebben kunnen aantreffen). Uit Make Nassau Fruit Drink zou je kunnen opmaken dat ze goed hebben geluisterd naar de heren van The Beginning of the End, een jaartje eerder, of het is gewoon toeval. Hoe dan ook: met dit nummer zetten ze een heerlijke zomerse-funk sfeer neer, al weet dit lied niet echt in de buurt komen van het fantastische Funky Nassau; die eer zou dan eerder gaan naar de laidback doch diepe vibe van Camel Time. Stevigere funk wordt gelanceerd met Never Name a Baby (Before It’s Born), en The Dapp, en bij deze nummers wordt de professionaliteit van deze achtkoppige formatie weer eens goed in de verf gezet en benadrukt; volgens mij konden ze zich zo meten met The Meters (al blijft dat natuurlijk een wilde gok, African Music Machine kwam niet verder dan één album).

avatar van jeroentjuhh
Fijne plaat, maar waarom zo extreem kort?
Ik vind de speelduur hier toch wel een duidelijk minpunt, zeker als je de lp hebt zoals ik.

De invloeden van The Beginning of the End zijn duidelijk hoorbaar hier inderdaad, voor mij ook de eerste gedachte toen ik dit album voor de eerste keer hoorde.

avatar van Cellulord
jeroentjuhh heb jij de LP?
Deze release is toch van 2000? en het is een compilatie?

avatar van jeroentjuhh
Cellulord, ik denk dat je gelijk hebt.
Op mijn lp staat geen jaartal, maar er staat wel dat de nummers tussen 1972 en 1974 gemaakt zijn, dus dan zou het een compilatie moeten zijn.
Het label staat hier ook verkeerd, dat moet Soul Power zijn, zie rateyourmusic en discogs, zal wel even een correctie indienen.

Het titelnummer is volgens de lp wel in 1972 op single uitgebracht, gevolgd door Tropical.