Murcof - Utopia (2004)

Mexico
Avant-Garde / Electronic
Label: Leaf

1. Ulysses (10:10)
  2. Maiz [Der Abschied von Dawson City Mix] (6:20)

met "jan jelinek"

3. Ulysses [Deathprod Mix] (3:30)

met "deathprod"

4. Memoria [Sutekh's Trisagion Mix] (5:34)

met "sutekh"

5. Urano (10:34)
  6. Maiz [Icarus Mix] (5:00)

met "icarus"

7. Ulysses [Fax Mix] (10:02)

met "fax"

8. Mo [A.mo.re - Aeroc Mix] (7:02)

met "gheoff white"

9. Una (6:50)
  10. Muim [Colleen Mix] (4:30)

met "colleen"

11. Ultimatum (6:09)
avatar van cichlisuite
dit album heeft alles in zich wat een cichlisuite zich wensen wil,
invloeden uit het klassieke, ruis, spanningsvelden tussen afstand en nabijheid om vervolgens een aangenaam warm gevoel aan over te houden.
heel appart en soms zo herkenbaar.
vooral de eerste track met een briljante opbouw om vervolgens op te leven naar iets waanzinnigs.
urano volgt zijn weg naar epische klanken die je dagen later nogin je hoofd hoort doorklinken.
Ultimatum is mooier dan de betekenis van de track, zelden zo'n mooie afsluiter gehoord.
absoluut luisteren in een zeer rustige omgeving om 100% te genieten. Sommige elementen werpen mij terug naar stalker, waarin ik mij ineens tussen de 3 mannen waan op zoek naar de plek waar mijn diepste wens bevredigt zal worden.
utopia in zijn realistische vorm

avatar van Onderhond
Apart album, dat me af en toe stevig weet te vangen, maar op andere momenten jammer genoeg niet echt kan boeien.

Zo'n Ulysses is inderdaad geweldig. Goeie intro, waarna het nummer na een drietal minuutjes volledig openbloeit. Fenomenale melodie, uiterst gevoelig en pakkend. Inderdaad nogal wat klassieke invloeden, maar het stoort geen moment. De mix van Maiz daarentegen vind ik een pak minder interessant. Minimalistisch gedoe, maar zonder de echte kille abstractie. Wat warmer dan ik gewend ben, maar daarom ook een pak minder boeiend. De eerste mix van Ulysses is een aardige ambient track. Mooie drones en waves, maar evenaart het origineel niet. Mist ook die geweldige melodie. De mix van "Memoria" klinkt dan weer net iets te groovy. Wat pips en flauw, beetje goedkoop zelfs. "Urano" is gelukkig wel weer een voltreffer. Heerlijke drones en mooie ambient waves. Zo'n track waar je heerlijk in kan verdrinken. De Icaris mix van "Maiz" is aardig. Leuke glitches, maar qua melodie een beetje onsamenhangend.

In de Fax Mix van "Ulysses" komt die prachtige melodie wel voor, al komt ze nooit echt bovendrijven. Toch een zeer aangenaam nummer, al kan het ook hier soms wat melig worden. Maar verder wel een zeer lekker, chill trackje. De mix van "Mo" is ook aardig, al vallen de glitches hier wat uit de toon. Verpesten een beetje de sfeer van het nummer vind ik. "Una" is weer een pakje beter, zacht voortkabbelend nummertje met mooie strings en spaarse ritmes. De mix van "Muin" brengt weer een lekker potje ambient, om dan het album af te sluiten met "Ultimatum". Weer een aardige track, maar ook weer voor mij geen echte hoogvlieger. Aardige ambient, glitchy ritmes en klassieke invloeden. Leuk, maar niet meer.

En zo is het toch vooral de opener die me zal bijblijven. Maar dan wel als enorm sterke 4.5* track. En dan ben ik toch weer blij dit album gehoord te hebben . Voor het album zelf blijf ik hangen op 3*, iets teveel tracks die me te weinig doen, maar ook enkele pareltjes.

avatar van Jazper
Het is wat minder een eenheid dan martes en remembranza. En dat is niet zo gek, maar daarom toch iets minder dan die 2. De opener is echter weer wel van eenzame klasse.

avatar van khoma
als je die Ulysses mix niet voelt dan heb je mijns inziens geen ziel